Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισορροπώντας μεταξύ θετικών νέων και τραπεζικού δείκτη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισορροπώντας μεταξύ θετικών νέων και τραπεζικού δείκτη

Mε κλειστή τη Νέα Υόρκη λόγω της «Ημέρας της Ανεξαρτησίας» και με επιφυλακτικούς τους Ευρωπαίους επενδυτές με τα συμβόλαια Φυσικού Αερίου στην Ολλανδία να αγγίζουν τα 160 ευρώ ανά ΜWh, η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έκλεισε σχεδόν οριακά με απώλειες -0,03% στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Βαρίδι στην αγορά μας ο Τραπεζικός κλάδος με τον Δείκτη Τραπεζών να καταγράφει απώλειες -1,72%, που πάντως μάζεψε το  ενδοσυνεδριακό -4,23%  στις 474,53 μονάδες.

Σε διεθνές επίπεδο, το β' εξάμηνο βρίσκει από απαισιόδοξο έως επιφυλακτικό  το επενδυτικό κοινό, με τις  μετοχικές αποτιμήσεις να διολισθαίνουν έτι περαιτέρω, το ενεργειακό κόστος να προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα,  αλλά με πολλές πρώτες ύλες να υποχωρούν άνω του 25-30% από τα υψηλά τους υπό το φόβο της ύφεσης, διευκολύνοντας πάντως και τις υποδομές αλλά και το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και η δημoσίευση των πρακτικών της FED θα είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να ανιχνεύσουμε την ισορροπία μεταξύ της τιθάσευσης του πληθωρισμού και την αποφυγή της ύφεσης στο μυαλό των αξιωματούχων της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει να αντιμετωπίσει  μια διελκυστίνδα  μεταξύ θετικών και αρνητικών ειδήσεων, με τους αγοραστές να παραμένουν «καλοκαιρινά» επιφυλακτικοί, τους δε πωλητές με χαμηλό κόστος να πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές δεδομένου ότι για σειρά συνεδριάσεων ο τζίρος παραμένει ιδιαίτερα υποτονικός.

Η αγορά συμβιώνει με κυοφορούμενα deals, οι πρωταγωνιστές των οποίων φαίνεται να μην δυσφορούν για την κίνηση του χρηματιστηρίου.  Το θέμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ,  το deal με την ΙNTΡΑΚΑΤ σε αποτίμηση υψηλότερη από τη σημερινή φαίνεται να οδεύει προς την ολοκλήρωσή του απελευθερώνοντας περαιτέρω κεφάλαια για την holding πλέον ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στη δε πληροφορική ο Όμιλος Ideal  φανέρωσε τις προθέσεις του για την εξαγορά  της Byte, χωρίς να ξεχνάμε και το ήδη ολοκληρωμένο deal πώλησης του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ στα 1,75 ευρώ.

Μετά το πέρας  της δημόσιας  προσφοράς η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενέκρινε την εισαγωγή του συνόλου των 18.680.300 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας “DIMAND Α.Ε. στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.  Από τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές της εταιρείας  ALPHA TRUST Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά μεταπηδώντας από την Εναλλακτική Αγορά με σύμβολο ΑΤΡΑΣΤ.

Κάτι κινείται επομένως, παρά το αρνητικό κλίμα που αποτυπώνεται στο ταμπλό και στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν για μια ακόμη φορά οι τράπεζες, που πιέζουν τους δείκτες προς τα κάτω. 

Οι Τράπεζες βαραίνουν το χρηματιστηριακό κλίμα

Χτες οι τράπεζες «αντέδρασαν» με αρνητικό τρόπο στην είδηση ότι ο Πρόεδρος της Bundesbank  Joachim Nagel αντιτάχθηκε στην υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για περαιτέρω στήριξη στον Ευρωπαϊκό Νότο αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα στις πιο χρεωμένες χώρες.  Παρ όλα αυτά, η προσπάθεια της ΕΚΤ να μειώσει τα spreads Βορρά- Νότου δεν φαίνεται ότι θα έχει πρόβλημα, με το 10 ετές ομόλογο ήδη να βρίσκεται στο 3,471% από 4,71% προ ολίγων εβδομάδων, μειώνοντας το spread στις 214,7 μ.β.  Επιπροσθέτως η ΕΚΤ συνεχίζει να «τρέχει» το  νέο εργαλείο που έχει ανακοινωθεί με σκοπό την περαιτέρω  αγορά ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με φρέσκο χρήμα. 

Υπ' αυτό το πρίσμα  δεν είναι και μακριά από την πραγματικότητα μια ενδεχόμενη αναβάθμιση του Οίκου Fitch  στο τέλος της εβδομάδας , όπως  πιθανολογεί η Morgan Stanley, γεγονός που  θα έφερνε και τρίτο Οίκο σε ένα μόνο σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.  

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΒΝP PARIBAS δεν θεωρεί πλέον  ότι η Ελλάδα αποτελεί μεγάλο φόβο για την Ευρωζώνη, διαπιστώνοντας ότι  η Ελλάδα είναι μία από τις οικονομίες της ευρωζώνης που ανέκαμψε ταχύτερα μετά τους περιορισμούς που επιβληθήκαν λόγω Covid το 2020. Η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής και οι κίνδυνοι ύφεσης φαίνεται να είναι πιο περιορισμένοι από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.  Ταυτόχρονα η τράπεζα σημειώνει  ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι ο κύριος αντίθετος παράγοντας  προς τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2022.

 Τούτων λεχθέντων, ο τραπεζικός τομέας παραμένει ο αδύναμος κρίκος της χρηματιστηριακής αγοράς και η διαγραμματική του συμπεριφορά, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε ότι  παρά τις μεγάλες πιέσεις που υφίσταται, συχνά είναι ο ίδιος κλάδος που δίνει τον τόνο στην αντιστροφή της τάσης της επόμενης ημέρας.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η αδυναμία υπέρβασης των 605 μονάδων, οδήγησε τον δείκτη, στην καθοδική διάσπαση των απλών κινητών 50 και 200 εβδομάδων, προσεγγίζοντας τις 470 μονάδες (από τον Μάιο του 2021) που αποτελεί σημαντική στήριξη.  Μια άμεση τεχνική αντίδραση θα έχει ως στόχο τη ζώνη 559-592 μονάδων που διατρέχουν οι δυο κινητοί, με τις 575 μονάδες στην ίδια ζώνη να λειτουργούν ως αντίσταση. Παρατηρούμε ότι εξακολουθεί να ισχύει ο golden cross (ανοδική διάσπαση του κινητού 200 εβδομάδων από τον αντίστοιχο των 50 εβδομάδων).

Αδυναμία του δείκτη, να κρατήσει τις 470 μονάδες, θα τον ωθήσει χαμηλότερα  στην επόμενη στήριξη των 440 μονάδων.