Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρός και υποτιμημένος ο μεταλλουργικός κλάδος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρός και υποτιμημένος ο μεταλλουργικός κλάδος

Μια ακόμα καλή συνεδρίαση αν και με αρνητικό τελικό πρόσημο ( -0,50%) και χαμηλό καλοκαιριάτικο τζίρο, επεφύλαξε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αγορές για αρκετές ώρες έγραφαν απώλειες ακόμα και άνω του 2%, για να διορθώσουν επί τα βελτίω στη συνέχεια.

Άλλωστε προερχόμαστε από τρείς συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και το αβέβαιο κλίμα προκαλεί διαθέσεις αποκόμισης γρήγορων κερδών, όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία. Η Ευρώπη εξακολουθεί να… συσκέπτεται θεωρώντας πιθανή μια πλήρη διακοπή των εισροών του ρωσικού πετρελαίου τον επόμενο χειμώνα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν γυρίσει καθοδικά υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης ύφεσης αν και ο Τζερόμ Πάουελ  επιμένει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και μπορεί να αντιμετωπίσει μια πολιτική σύσφιξης , οδηγώντας σε  χαμηλότερα επίπεδα  το πληθωριστικό τέρας. 

Στην ελληνική αγορά και ειδικά όσο το επίπεδο των 820-830 μονάδων μετά την τελευταία καθοδική κίνηση κρατάει, οι επενδυτές  επιθυμούν την ανάληψη κινδύνου αλλά μόνο με επιλεκτικές κινήσεις κυρίως σε μετοχές που σύμφωνα με τα θεμελιώδη τους , έχουν βρεθεί σε ελκυστικές αποτιμήσεις αφού καταγράφουν σοβαρές απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά τους. 

Ο κατεξοχήν υποτιμημένος κλάδος με μεγάλες πιέσεις από τα τοπικά υψηλά , αλλά με ισχυρά θεμελιώδη το πρώτο ήμισυ του έτους είναι ο μεταλλουργικός κλάδος. Πολλές  εισηγμένες κατέγραψαν εντυπωσιακά μεγέθη το 2021 και παρά τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζουν τις εντυπωσιακές επιδόσεις , καθώς η ζήτηση,  μετά τα πρώτα σημάδια κάμψης, φαίνεται να επανέρχεται σε καλά επίπεδα.

Κλασικό παράδειγμα η θυγατρική του Ομίλου Viohalco, ElvalHalcor που αύξησε τις πωλήσεις της ( +8,7%), εκτόξευσε τα λειτουργικά της αποτελέσματα ( +78%)  και διπλασίασε σχεδόν την καθαρή της κερδοφορία, διευρύνοντας και το περιθώριο του λειτουργικού της κέρδους κατά το α΄ τρίμηνο του 2022. Στις 31-03-2022 τα ίδια κεφάλαιά της ανήλθαν στα 872 εκατ. ευρώ με σημερινή αποτίμηση στα 526 εκατ. ευρώ! Χωρίς να παραλείψουμε ότι η μονάδα αλουμινίου της  στα Οινόφυτα δουλεύει ήδη πολύ κοντά στο 100% της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Ας δούμε όμως και διαγραμματική τη μετοχή: 

ΕΛΧΑ – ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Στο μεγάλο μηνιαίο γράφημα της μετοχής από τις αρχές του 2013 η μετοχή αναπτύσσει την κίνησή της εντός του πλαγιοανοδικού καναλιού D1-D2 . Eχει υποχωρήσει από τα υψηλά των 2,67 ευρώ του Απριλίου, διασπώντας καθοδικά σημαντικές στηρίξεις και κινείται προς τη ζώνη των 1,20-1,30 ευρώ που θα διατηρήσει εφόσον «κρατήσει» την μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της μετοχής. Επαναφορά  άνω των 1,62 ευρώ, σημείο απ όπου διέρχεται και ο μηνιαίος 50 άρης  θα προσδώσει την απαιτούμενη ανοδική ορμή προς την ισχυρή επόμενη αντίσταση των 2.10 ευρώ.

 Στα ίδια διαγραμματικά παράδοξα και η μητρική Viohalco, με κύκλο εργασιών το 2021 στα 5,37 δις ευρώ με ebitda αυξημένα κατά 45% και καθαρά κέρδη  που εκτινάχθηκαν από τα 21,4  εκατ. ευρώ στα 195 εκατ. ευρώ.  Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στο 1,666 δισ. ευρώ, με σημερινή αποτίμηση στα 903 εκατ. ευρώ! Να επισημάνουμε και τη συμβολή της Cenergy με το υψηλότατο ανεκτέλεστο συμβάσεων κυρίως στα καλωδιακά έργα, την επερχόμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Orsted, τον δανέζικο κολοσσό, αλλά και την συμμετοχή της στο τραίνο της πράσινης μετάβασης  και τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

ΒΙΟ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Σωρεία  καθοδικών διασπάσεων και στην ΒΙΟ, που από τα υψηλά 5,13 του Ιανουαρίου, βρέθηκε κάτω από το πλέγμα των δυο κινητών των 200 εβδομάδων  στην ισχυρή στήριξη της ζώνης 3.32-3.48 ευρώ. Τελευταίο οχυρό τα 3,05 ευρώ σε ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης, ενώ η ανοδική διάτρηση των κινητών θα προσδώσει ανοδική ορμή στη μετοχή , επαναφέροντας τους αγοραστές με πρώτο και γρήγορο στόχο τα 4 ευρώ.  Επόμενος στόχος τα 4,50 ευρώ.

Εισηγμένες του χάλυβα

Πολύ ενδιαφέρουσα αναμένεται και η συνέχεια του έτους  για τις εισηγμένες του κλάδου του χάλυβα , που πέρυσι κατέγραψαν εξαιρετικά αποτελέσματα , που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως μη επαναλαμβανόμενα.  Πράγματι οι διεθνείς τιμές του χάλυβα έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά βρίσκοντας μια θέση ισορροπίας, μια εξέλιξη που θα μπορούσε  από την άλλη να αποτελέσει ανάσα για την υλοποίηση των έργων το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται στα 11,7 δισ. ευρώ.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΧΑΛΥΒΑ - STELL REBAR 

Οι παρατεταμένες ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την επιθετική σύσφιξη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και τις επίμονες εξάρσεις του κορονοϊού στην Κίνα έχουν μετριάσει τη ζήτηση στη μεταποίηση. Από την άλλη πλευρά, τέτοια τεράστια αποθέματα θα πρέπει να αναγκάσουν τους μεγάλους  της χαλυβουργίας να περιορίσουν την παραγωγή, η οποία, με τη σειρά της, θα πρέπει να στηρίξει τις τιμές μεσοπρόθεσμα. 

Εξαιρετικό πάντως το φετινό ξεκίνημα για τις  μικρότερες εισηγμένες του κλάδου,  Σιδενόρ- Ελαστρον- ΣΙΔΜΑ-  Τζιρακιάν –Αφοι Κορδέλλου και Μπήτρος μέσω ΣΙΔΜΑ , παρά την επιφύλαξη των διοικήσεων  για τη συνέχεια του έτους. 

Τέλος στον κλάδο του προφίλ αλουμινίου η ΑΛΟΥΜΥΛ συνέχισε τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2021 με αύξηση κύκλου εργασιών κατά 51,2% στο πρώτο τρίμηνο, στα 97,5 εκατ. ευρώ, με σχεδόν διπλάσια ebitda στα 19,9 εκατ. ευρώ από 10,1 εκατ. ευρώ και  εκτίναξη  των προ φόρων κερδών κατά 179,4%, που ανήλθαν  στα15,6 εκατ. έναντι 5,6 εκατ.  ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σημαντική και η επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ξάνθης , ενώ σε επενδύσεις προχώρησαν και η Exalco του Ομίλου Βιοκαρπετ και η Cosmos Aluminium που θα απορροφήσει την ΕΤΕΜ του Ομίλου Viohalco.

AΛΜΥ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η διπλή κορυφή στα επίπεδα των 2,35 ευρώ (Νοέμβριος 21- Φεβρουάριος 22) δημιούργησε ένα σχηματισμό αντιστροφής, η δε καθοδική διάσπαση  των 1,85 ευρώ επιτάχυνε την κίνηση  με τελικό στόχο τα 1,35 ευρώ. Για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό, ο τίτλος πρέπει να «κρατήσει» την μεγάλη γραμμή τάσης  από τον Μάρτιο του 2020 και τη ζώνη 1,5650- 1,62 ευρώ. Μόνο η επαναφορά άνω των 1,85 ευρώ, θα θέσει εκ νέου τη μετοχή σε ανοδική τροχιά, με στόχο νεότερα τοπικά υψηλά.