Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό σήμα ανόδου με φόντο τις δημοπρασίες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό σήμα ανόδου με φόντο τις δημοπρασίες

Η σημερινή συνεδρίαση επιφύλαξε πολύ θετική έκπληξη, καθώς ο Γενικός Δείκτης κέρδισε την μάχη των 910 μονάδων στο κλείσιμο, παράγοντας πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη συνέχιση της υφιστάμενης ανοδικής τάσης.

Το πρωινό άνοιγμα βρήκε τον Δείκτη να διασπά με βία την προϋπολογισμένη αντίσταση των 910 μονάδων, που συνιστούσε και το σημαντικότερο προπύργιο πριν την επέλαση προς τις 950 μονάδες. Κι ενώ η αισιοδοξία για τον -επιτέλους- απεγκλωβισμό των τιμών από την ατασική τους φάση διαχύθηκε, τελικά όλο το υπόλοιπο  μέρος της ημέρας επικαλύφθηκε από μέτριες ρευστοποιήσεις που δεν απορροφούντο ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να πλαγιολισθαίνει μέχρι και σε αρνητική περιοχή. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι τα πάντα είχαν χαθεί και ότι η διστακτικότητα επανηλθε, οι δημοπρασίες καταλύθηκαν από σειρά αγοραστικών εντολών που τράβηξαν τον Δείκτη στις 912,81 μονάδες, κλείνοντας με κέρδη 0,40%.

Οι σημαντικά αυξημένοι όγκοι συναλλαγών (128 εκατ. ευρώ), αν και οφείλοντο εν μέρει από τη λήξη της σειράς Σεπτεμβρίου και στις αλλαγές στους δείκτες FTSE, βαρύνουν περισσότερο την αξία της εν λόγω συμπεριφοράς, καθώς εν τέλει, ο Δείκτης διέσπασε την αντίσταση των 910 μονάδων με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ως προαπαιτούμενο μιας υγιούς διάσπασης.

Επίσης, κρίσιμη είναι η παρατήρηση της -για πολλοστή φορά- διάχυσης της ρευστότητας σε πληθώρα τίτλων στο ταμπλό, κάτι που επίσης αξιολογείται θετικά ως προς την ποιότητα των τοποθετήσεων, άρα και της τάσης.

Για του λόγου το αληθές, 6 δεικτοβαρείς κατέγραψαν άνω των 10 εκατ. ευρώ τζίρο και 9 άνω των 7, ένα στατιστικό που δεν συναντάται και τόσο συχνά. Μάλιστα, ο τραπεζικός, που συνήθως απορροφά πολύ υψηλό μέρος συναλλαγών, δεν κατάφερε καν να πιάσει το 40% της συνολικής, ενδεικτικό του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για το σύνολο των υπολοίπων μετοχών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά πολλών επιμέρους μετοχών είναι εξαιρετική, άνευ ετέρου, είτε από άποψη ανθεκτικότητας, είτε από άποψη στησίματος εδώ και πολλές συνεδριάσεις. Και τούτο διότι συντηρούν με ευκολία τα αγοραστικά σήματά τους, με φόντο τα καλά τους οικονομικά αποτελέσματα, διάφορα εταιρικά γεγονότα, ή ακόμα και το γενικότερο μακροοικονομικό πλαίσιο.

Είναι σαφές ότι όλα δείχνουν ανοδική συνέχιση, και παρά το γεγονός ότι η αγορά «έχει κουράσει» τους εμπλεκομένους, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τέτοιες συνεδριάσεις, διότι κρύβουν θετικά μηνύματα.