8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 29 συνεδριάσεων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 29 συνεδριάσεων

Αργά, αλλά σταθερά το ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνει να υποκύπτει στο επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, μην δικαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να συνεχίσει ανοδικά, ακόμα και χωρίς βοήθειες από τις διεθνείς αγορές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση, αν και δεν συνοδεύτηκε από πολύ υψηλό τζίρο, προβλημάτισε εντονότατα τόσο για την ένταση των απωλειών, όσο και για την δυσβάσταχτη αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών.

Αν μάλιστα αφαιρεθούν και οι τίτλοι που έκλεισαν με θετική μεταβολή, αλλά με ελάχιστη συναλλακτική δραστηριότητα, η εικόνα γίνεται ακόμα χειρότερη. Συμπερασματικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να κινηθεί «αυτόνομα» και μη λαμβάνοντας υπόψιν το διεθνές κλίμα, την ίδια ώρα που οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα, εναλλαγές προσήμων και πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά και στην επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed, τον Μάιο, κατά 50 μονάδες βάσης. Κάτι που άφησε ανοιχτό στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Τζ. Πάουελ, στην πρόσφατη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στους υφιστάμενους «μαύρους κύκνους», προστέθηκε και η ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

«Η τέλεια καταιγίδα είναι εδώ και ρίχνει βαριά τη σκιά του στασιμοπληθωρισμού σε οικονομίες και αγορές», σύμφωνα με τον Nouriel Roubini, ενώ τo Reuters ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper, $15,2 δισ. διέρρευσαν από τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, την εβδομάδα έως τις 20 Απριλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από τις 15 Δεκεμβρίου».

Εν τω μεταξύ, στο -0,14% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη δημοπρασία, στις 30 Μαρτίου, η απόδοση ήταν στο -0,20%.

Από την άλλη, στο 1,5 δισ. ευρώ τοποθετείται τελικά το ποσό που αντλεί το Ελληνικό Δημόσιο από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4,8 δισ. ευρώ. Το τελικό επιτόκιο υποχώρησε στις 110 μ.β. + mid swap, δηλαδή στην περιοχή του 2,51%, ενώ το αρχικό επιτόκιο είχε τοποθετηθεί στις 115 μ.β. + mid swap.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση του ΓΔΧΑ είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 29 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 10/3 (-2,37%). Οι πιέσεις ξεκίνησαν από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στην λογική ότι ο ΔΤΡ υπεραπέδιδε έναντι του EuroStoxx Banks, αφήνοντας περιθώρια για “profit taking” και επεκτάθηκε στα υπόλοιπα blue chips.

Την ίδια ώρα η Moody’s εκτιμά ότι η εύρωστη ζήτηση εταιρικών πιστώσεων θα συνεχιστεί, στηρίζοντας την ποιότητα του ενεργητικού και την κύρια κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από δάνεια θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.

«Η κόντρα στο ενεργειακό συνεχίζεται με την Ρωσία να κλιμακώνει κλείνοντας την στρόφιγγα φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία καθώς απαιτεί οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια. Η συνολική εικόνα παραμένει ανησυχητική στο διεθνές τοπίο, εντείνοντας την επιφυλακτικότητά μας και για την εγχώρια αγορά, παρόλες τις θετικές εξελίξεις. Κομβικό επίπεδο τιμών είναι οι 900 μονάδες για τον ΓΔΧΑ», τονίζει η Leon Depolas Sec.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της TITC (-1,62%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,50 ανά μετοχή, στους μετόχους της εταιρείας, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 13,60 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΘ (-4,24%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €1,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,425 ανά μετοχή).

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Άβακα (-3,31%), “η εταιρεία, υπό την καθοδήγηση χρηματοοικονομικού συμβούλου, έχει εκκινήσει διαδικασία συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την Volterra AE. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οριστική κατάληξη των συζητήσεων, ή οιαδήποτε συμφωνία για μεταβίβαση της εν λόγω θυγατρικής, ή μέρους αυτής. Η Άβαξ θα λάβει υπόψη την πιθανή διακοπή της σχετικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΔΠΧΑ 5, στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 οι οποίες θα δημοσιευτούν την 27/4/2022”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε, έστω αμετάβλητος. Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΡΩΒ (-3,24%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,04%), ΒΙΟ (-5,11%), ΔΕΗ (-5,51%) και ΚΟΥΕΣ (-3,68%).

Ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 913,71 μονάδες (-2,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 918,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,17%.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΔΤΡ, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 648,3 μονάδες (-3,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 655,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,42%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 93 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Από τις λίγες μετοχές που διασώθηκαν με θετική μεταβολή, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές συνδύασαν οι ΜΟΥΖΚ (+5,08%), ΕΛΓΕΚ (+3,39%) και ΔΡΟΜΕ (+2%).