7ος χρόνος, ημέρα 2181η
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μάχη των προσήμων στην πεδιάδα των 890 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μάχη των προσήμων στην πεδιάδα των 890 μονάδων

Οι 16 αλλαγές προσήμου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στάθηκαν μάρτυρες της αποδιοργάνωσης των επενδυτών μετά τη χθεσινή άτσαλη διόρθωση. Η ανθεκτικότητα πάντως πλήθους τίτλων στο ταμπλό υποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αλλάξει σελίδα στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ειδικότερα, η προσπάθεια να αναιρεθεί το σήμα εξόδου από τις αγοραστικές θέσεις, με τη χθεσινή απώλεια της ανοδικότητας στις 898 μονάδες, ήταν εμφανής. Ωστόσο, σήμερα το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η σταθεροποίηση γύρω από την περιοχή των 890 μονάδων, μια παρατήρηση που επιβεβαιώνεται αφενός από την παραπάνω αναφερθείσα εναλλαγή προσήμων, αφετέρου από τη μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα (περ. 52 εκατ. ευρώ στο ταμπλό και 27,4 σε πακέτα).

Συσχετισμένη με τις λοιπές διεθνείς αγορές ήταν και η δική μας, με μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φημολογία για την κατάσταση του επενδυτικού κολοσσού ακινήτων Evergrande θα έχει αίσιο τέλος, με τις πρώτες αποφάσεις να αναμένονται την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση, η παράλληλη αφήγηση της ενδεχόμενης παράτασης που θα δώσει η Fed σχετικά με το tapering αφήνει γλυκιά γεύση στους αγοραστές, ή έστω σε όσους ακόμα διακρατούν τις θέσεις τους σε πείσμα της διστακτικότητας.

Η τελευταία, διάχυτη στα ταμπλό, και φυσικά στο δικό μας, δεν αφήνει περιθώριο για επιπλέον τοποθετήσεις, τουλάχιστον όσο βρισκόμαστε κάτω από τις 912 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι τεχνικά είμαστε σε αρνητικό έδαφος, με το τελικό στοπ να δόθηκε ως δώρο λίγες μονάδες πιο χαμηλά από τις αρχικά υπολογισμένες 890, λόγω του ενδοσυνεδριακού χαμηλού στις 886.

Πάντως, κοιτώντας αντικειμενικά, υπήρξε καθοδική διάσπαση και μετέπειτα επιβεβαίωση, κάτι που σηματοδοτεί βραχυπρόθεσμα τη μεταστροφή της ισχύουσας τάσης, και προς ώρας είσοδο σε πλαγιοπτωτικό μοτίβο.

Και ως γνωστόν, η μεταστροφή σε έναν χρονικό (βραχυπρόθεσμο) ορίζοντα μας αναγκάζει να στραφούμε στον αμέσως πιο μακρινό, για να επισημάνουμε τελικά ότι ο «στόχος» στην πτωτικότητα είναι η στήριξη των 869 - 874 μονάδων.

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κινούμαστε χωρίς κατεύθυνση μέχρι και την περιοχή των 870 μονάδων, ή τουλάχιστον όσο δεν κατοχυρώνονται οι 912 (σε ημερήσιο κλείσιμο) ώστε να πάρουμε false από την παραπάνω αναφερθείσα πτωτική διάσπαση των 890.

Επιμέρους, επαναλαμβάνουμε ότι πολλές μετοχές δεν ταρακουνήθηκαν, ακολουθώντας την ανοδική τους τάση απείραχτη. Μεταξύ άλλων, τουλάχιστον από τις δεικτοβαρείς, εκείνες των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ETE και Eurobank, όπως εξάλλου και ο ΔΤΡ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.