8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το ανοδικό σερί - Απώλειες 0,31% λόγω κατοχύρωσης κερδών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το ανοδικό σερί - Απώλειες 0,31% λόγω κατοχύρωσης κερδών
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, η εγχώρια αγορά επέλεξε σήμερα την ήπια διόρθωση καθώς μετά από 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών επικράτησαν στο τέλος. Στο ξεκίνημα η αγορά κινήθηκε ανοδικά ακολουθώντας την τάση από το εξωτερικό, ενώ στη συνέχεια οι κατοχυρώσεις κερδών στις τράπεζες αύξησαν τη μεταβλητότητα. Από την άλλη κάποιες τοποθετήσεις λόγω καλών αποτελεσμάτων και εκτιμήσεων συγκρατούσαν τις απώλειες. Προς το τέλος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης ακούμπησε ξανά πάνω στον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, αλλά τελικά έκλεισε οριακά υψηλότερα και στις 867,51 μονάδες με απώλειες 0,31% και χαμηλό τζίρο 56,5 εκατ. ευρώ.

Η εγχώρια αγορά όπως και οι αγορές του εξωτερικού δε φάνηκαν να επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% από την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς ήταν όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

Ο τραπεζικός δείκτης μετά από άνοδο άνω του 25% σε ένα μήνα και επτά συνεχόμενες ανοδικές υποχώρησε 1,75%. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με άνοδο μετά και τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε και την ανοδική αναθεώρηση των στόχων από τη διοίκηση. Από την άλλη, η Εθνική υποχώρησε 3,75%, η Eurobank 1,34% και η Alpha Bank 1.48%.

Tα καλά αποτελέσματα του ΟΤΕ, στήριξαν την αγορά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά στο τέλος η μετοχή έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και με οριακή άνοδο. Καλή στήριξη προσέφερε στην αγορά η Coca Cola (+1,33%), η Motor Oil (+1,35%), ενώ ανοδικά κινήθηκε η Ελλάκτωρ, η Quest, η Τέρνα Ενεργειακή και η Aegean.

H ΕΥΔΑΠ, λόγω των πληροφοριών ότι η επιστροφή κεφαλαίου θα πάει ίσως σε άλλη γενική συνέλευση, μετά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διανομή μερίσματος, υποχώρησε 2,92%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε η άνοδος της Phoenix Vega Mezz (+5,52%), η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική με υψηλό όγκο της Ξυλεμπορίας (+4,23%) και η ανοδική επίσης κίνηση των Performance, Unibios, Ιατρικό Αθηνών και ΕΚΤΕΡ.

Βιοτέρ, ΑΝΕΚ, Επίλεκτος, Fieratex και Κλωστήρια Ναυπάκτου κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Για τη συνέχεια το κλίμα των αγορών του εξωτερικού θα κατευθύνει την εγχώρια αγορά, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 866 μονάδες θα μπορούσε να διατηρήσει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον στα βαριά χαρτιά και να αυξήσει τις εισροές από επενδυτές που προσέχουν και τα τεχνικά σημεία.