Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία κέρδη στον απόηχο της επέλασης της Όμικρον

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία κέρδη στον απόηχο της επέλασης της Όμικρον

Μετά από μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου, όπως προτάσσει το γενικότερο εορταστικό κλίμα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με θετικό πρόσημο της τάξεως του 0,76% στις 890,73 μονάδες. Έτσι, έκλεισε και η προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα, αφήνοντας καλές ελπίδες για ανοδική συνέχιση, παρά τις ανησυχίες από το μέτωπο της πανδημίας.

Έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι τα Χρηματιστήρια κινούνται το τελευταίο διάστημα σε άμεση συσχέτιση με τις εξελίξεις ως προς την Όμικρον, παραμένουμε να κοιτάμε οποιαδήποτε ειδησεογραφία, αρνητική ή θετική, σχετικά με τα ευρήματα από την επιστημονική κοινότητα.

ΓΔ εβδομαδιαίο

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές μουδιασμένα παρακολουθούν τα σκαμπανεβάσματα, που σε γενικές γραμμές δεν ορίζουν κάποια κατεύθυνση, και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους (μεσοσταθμικά) που θολώνουν την εικόνα, δεν παράγονται ασφαλή συμπεράσματα.

Τούτο είναι αληθές ιδωμένο τόσο από τη σκοπιά της εγχώριας χρηματαγοράς, όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια, που ενώ γυρίζουν πέριξ των ιστορικών τους υψηλών που κατέγραφαν λίγες εβδομάδες πριν, ωστόσο η συναλλακτική δραστηριότητά τους δεν πείθει.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ως άξονα τις 858-860 μονάδες του ΓΔ για την ασφαλή μας έξοδο από αγοραστικές θέσεις, και τις 880 για την κοντινή στήριξη, που προς ώρας τιμήθηκε ομόφωνα.

ΓΔ ημερήσιο

Η απερχόμενη εβδομάδα είχε ένα σημαντικό ενδοσυνεδριακό γύρισμα (τη Δευτέρα) από μια εν πρώτοις χαμένη συνεδρίαση, με χαμηλό στις 865 μονάδες και έτσι βλέπουμε τις «ράγες» πάνω στις οποίες κινείται βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ο ΓΔ, ο οποίος ξαναβλέπει τις 930 μονάδες (2.233 του 25άρη) που οριοθετούν την ατασική φάση.

ΓΔ ωριαίο

FTSE 25

Από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 21 έκλεισαν ανοδικές, επί συνόλω 74 έναντι 38 πτωτικών και 53 αμετάβλητων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα πέριξ των 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 2,48 εκατ. ευρώ σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε ΟΛΠ, Νίκα, ΟΠΑΠ, και ΑΛΦΑ.

Μια φάση που κράτησε για 39η εβδομάδα (κι όπως όλα δείχνουν κι η επόμενη θα είναι παρόμοια), και που μεταφράζεται προς το παρόν ως συσσώρευση με σημαντικές πιθανότητες να αποτελεί μάζεμα για το επόμενο μεγάλο διάστημα, αναγνωρίζοντας για πολλοστή φορά τα χρηματικά κεφάλαια που εισήλθαν και εισέρχονται στο σύστημα με κάθε τρόπο, και τα οποία έχουν τόσο ποσοτική διάσταση (περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ από εταιρικά ομόλογα και 4 από ΑMK)  όσο και ποιοτική μεσο-μακροπρόθεσμη, με πολύπλευρη συμμετοχή ξένων και εγχώριων, θεσμικών και ιδιωτών.

Ακόμα παραπάνω, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε ένα περιβάλλον μη μηδενικών επιτοκίων ανά τον κόσμο, με απαρχή την επίσημη μεταστροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που σε πρώτο χρόνο (μέχρι τον Μάρτιο του 2022) θα μηδενίζει σταδιακά το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δε ρυθμό ταχύτατο.

Και βεβαίως, η γενεσιουργός αιτία είναι ο υψηλότατος σε σχετικά μεγέθη πληθωρισμός που επέμεινε τελικά περισσότερο από όσο αναμένετο, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια από την ίδια την παρουσία του, διότι κρίθηκε «μερικά ανεξέλεγκτος» με την έως τώρα ανοχή της Fed.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.