7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρύς αχός ακούγεται, πολλές πωλήσεις πέφτουν

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρύς αχός ακούγεται, πολλές πωλήσεις πέφτουν
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Το έναυσμα δόθηκε ήδη από την προηγούμενη ημέρα το βράδυ, στο κλείσιμο της Wall Street. Διότι το αρχικά καλοδεχούμενο - και αναμενόμενο- νέο της επανεκλογής του Πάουελ στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τελικά έφερε αμφιβολίες για το πώς θα διαχειριστεί η Fed την πιθανή επίσκεψη ενός lockdown, απόρροια των επίμονων αρνητικών στατιστικών σε κρούσματα. Έτσι, ένα υπέροχο bull trap με νέα ιστορικά υψηλά στήθηκε στον S&P 500, και η συνέχεια ήρθε αβίαστα.

Και μάλιστα, η σημερινή πτωτική συνέχιση στις ΗΠΑ, αν και με σημάδια σταθεροποίησης, προς το παρόν, δεν θα μπορούσε να αφήσει περιθώρια στη μικρή ελληνική αγορά να ορθοποδήσει.

Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα στις ΗΠΑ δεν είναι η μόνη μεταβλητή που επέτρεψε στους πωλητές να πάρουν προβάδισμα στο ΧΑ. Πρέπει να συνυπολογιστεί και η αδιαφορία, τοπικά, για συντήρηση των επιπέδων, καθώς οι μεσο-μακροπρόθεσμοι έχουν πάρει τις καλές θέσεις από χαμηλά, αφήνοντας τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις για τους λίγους γενναίους. σε ένα κοντό ταμπλό με πολλά έκτροπα.

Στη γενική εικόνα, τίποτα δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Το ΧΑ έχει μαζέψει πολλά καύσιμα για πολύ μακρύ ταξίδι, και είναι σίγουρο ότι πολλές εισηγμένες θα συνεχίσουν ανοδικά με όποια εμπόδια παρουσιαστούν. Διότι ακόμα και αν οι ΗΠΑ διορθώσουν βαθιά με αφορμή τις πληθωριστικές πιέσεις και τη συν αυτώ προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Fed, θεωρούμε απίθανο να μην συνεχίσουν σε βάθος χρόνου την υγιή μεγέθυνση, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο αποτελεί η γενική παραδοχή της πλήρους μεταμόρφωσης του τραπεζικού κλάδου μας. Και αν σε εταιρικό επίπεδο χρειάζεται ακόμα πολύς καιρός για να αποδειχθεί εάν οι πρόσφατες ενέργειες "εξυγίανσης" με άξονα τα ΜΕΑ είναι αποτελεσματικές, σε επίπεδο προεξόφλησης στο ταμπλό οι τραπεζικές μετοχές φωνάζουν.

Ο δείκτης τους παραμένει ανοδικός και πολύ συμπαγής, η ευαισθησία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον ασύμμετρα με τη λοιπή αγορά, σε αρνητική ειδησεογραφία είναι παρελθόν, ενώ και έγιναν λιγότερο επιθετικές τόσο σε ανοδικά όσο -κυρίως- σε πτωτικά κομμάτια. Και δεδομένης αφενός της αγάπης του επενδυτικού κοινού σε αυτές, αφετέρου τη στάθμισή τους στην αγορά, η συμπεριφορά τους είναι τουλάχιστον κρίσιμη για τη συνέχεια, μην αμελώντας ότι πραγματικά οι υγιείς τράπεζες βοηθούν μια υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, άσχετα τη χρηματιστηριακή τους πορεία.

Οίκοθεν νοείται ότι τα πάντα καταλύονται από τις διεθνείς εξελίξεις, είτε αυτό λέγεται αμερικανικές (και ευρωπαϊκές) αγορές, είτε λέγεται υψηλός πληθωρισμός και πολύ ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, είτε λέγεται πανάκριβο (;) πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δουλειά μας είναι να ακούμε τα γεγονότα αντικειμενικά και να κινούμαστε υπέρ της ισχύουσας τάσης, εφόσον αυτή υπάρχει.

Και προς το παρόν, η τάση παγκοσμίως είναι ακόμα ανοδική παρά τους κλυδωνισμούς, οπότε ψάχνουμε τον χρονισμό να επανατοποθετηθούμε στις καλές μας επιλογές, μέχρι νεοτέρας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.