8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες εν μέσω «αντίθετων ανέμων»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες εν μέσω «αντίθετων ανέμων»

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, αυτή που διεξήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο και η οποία ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις όσων προέβλεπαν αναμέτρηση “sellers” και buyers”, με τους πρώτους να έχουν σύμμαχο το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα και τους δεύτερους να “πατάνε” στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στο “ΒΒ+” με σταθερό outlook, από την Standard & Poor's.

Τις τελικές εντυπώσεις τις κέρδισαν οι εν δυνάμει πωλητές, αφού κατόρθωσαν να κλείσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι επενδυτικές τράπεζες για επανακυκλοφορία 7ετούς ομολόγου. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan. Όπως αναφέρει το mandate, επανεκδίδεται ο τίτλος με ωρίμανση στις 22 Απριλίου 2027 και κουπόνι 2%.

Ξεκινώντας από την εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια, μπορεί σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες να επιχείρησαν αντίδραση στις χθεσινές σημαντικές απώλειες, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν παρακολουθούν τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ανησυχώντας για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, για τα μηνύματα που έρχονται από την Σαγκάη και αφορούν το μέτωπο της πανδημίας και για την πορεία των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, για την εικόνα των δεικτών στην Wall Street, ενώ τιμολογούν θετικά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και την επανεκλογή Μακρόν.

Σύμφωνα με την άποψη ξένων διαχειριστών, «για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ουσιαστικά συνεπιλέγονταν από τις αγορές. Οι τεράστιες ενέσεις ρευστότητας και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έγιναν συνήθειο. Σήμερα, όμως, η κυριαρχία που είχαν οι Αγορές, επί δυο δεκαετίες, στη νομισματική πολιτική, απειλείται όσο ποτέ από τον υψηλό και επίμονο πληθωρισμό. Αν η Fed επιβεβαιώσει τώρα τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων που περιμένουν οι αγορές, ξεκινώντας με μια αύξηση 50 μονάδων βάσης κατά τη συνεδρίαση της 3ης - 4ης Μαΐου, κινδυνεύει να τις δει να προεξοφλούν ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής στη συνέχεια».

Αν από την άλλη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώσει αυτό που προεξοφλεί η αγορά, θα μπορούσε να διαβρώσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της πολιτικής της. Αυτό θα υπονόμευε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, προκαλώντας συνέχιση του προβλήματος του πληθωρισμού και το 2023, αν όχι και πέραν αυτού. Ακόμα χειρότερα και αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το πιθανότερο σενάριο, η Fed θα μπορούσε να παλινωδεί τους επόμενους 12 - 24 μήνες, μεταξύ σύσφιξης και χαλάρωσης της πολιτικής της.

«Ο S&P 500 πρόκειται να πέσει απότομα, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να βρουν καταφύγια, εν μέσω φόβων για ύφεση και επιθετική σύσφιξη από την Federal Reserve», προειδοποίησε η Morgan Stanley.

Σε αντίστοιχη δύσκολη θέση και η ΕΚΤ, που βλέπει τη συνεχιζόμενη αδυναμία του ευρώ, έναντι του δολαρίου.

Ήδη η ΕΚΤ αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δυσεπίλυτη εξίσωση μεταξύ της εξουδετέρωσης του αυξανόμενου εισαγόμενου πληθωρισμού, ή του κινδύνου μιας νέας ύφεσης. Το να μην κάνει τίποτε, ωστόσο, σταματά πια να είναι επιλογή.

Στην πρόσφατη εκδήλωση του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να περικόψει περαιτέρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη».

Επίσης η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στο CNBC πως, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου και να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους».

Σύμφωνα με αναλυτές, «ο εισαγόμενος πληθωρισμός επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μεγάλο μέρος των αγορών ενέργειας της Ευρώπης τιμολογούνται σε δολάρια. Ένα ασθενέστερο ευρώ απλώς μεγεθύνει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα».

Από την άλλη, το Δ.Σ. της Twitter Inc. συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία στον Έλον Μασκ. Ομόφωνα δέχτηκε την προσφορά του επικεφαλής της Tesla στα $54,20 ανά μετοχή, ή περίπου $44 δισ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «είμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και μένει να δούμε αν το κλείσιμό του συντηρήσει τα κεκτημένα. Όλα δείχνουν ότι η χρονιά μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές θετικές εκπλήξεις, με την ψυχολογία να συνεχίζει να είναι καλή παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Η έκβαση του πολέμου θα παίξει σημαντικό ρόλο, μιας και μία έγκαιρη λήξη του μπορεί να ανακόψει σημαντικά προβλήματα και τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις.

Από την άλλη, το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά το επενδυτικό ‘boom’ από τις νέες δημόσιες επενδύσεις, μέσα από τα προγράμματα της Ευρώπης. Από την στιγμή που οι προβλέψεις για ανάπτυξη βγουν αληθινές και μπούμε και στην επενδυτική βαθμίδα, δεν βλέπουμε τον λόγο να μην δούμε υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου τα επόμενα χρόνια».

«Στο εσωτερικό, αναμένεται η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των υπόλοιπων εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2021 (εκ της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ την Παρασκευή), ενώ το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ τοποθετείται στην περιοχή των 980 - 900 μονάδων. Σημαντική στήριξη παρέχουν οι αποκοπές μερισμάτων το επόμενο διάστημα», αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

Σημαντικές αλλαγές βλέπει τώρα η Société Générale, με αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI και αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές, με μεγάλη πιθανότητα. Η γαλλική τράπεζα, στους νέους υπολογισμούς της, πιθανολογεί την προσθήκη της Εθνικής και της Μυτιληναίος, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων και τη διαγραφή της Jumbo.

Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου, δηλαδή την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo, ενώ από τις αναπτυσσόμενες αγορές, το Χ.Α. είναι η μοναδική που "τιμολογείται" σε όρους ευρώ, σε μία συγκυρία που η Ρωσία έχει αποκλειστεί.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 673,58 (-2,56%) και 691,95 μονάδων (+0,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών πιέστηκε σε νέα χαμηλά και έκλεισε στις 671,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,88%.

Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μεταξύ 937,49 (-1,28%) και 951,02 μονάδων (+0,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 938,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,13%.

Ο τζίρος στα 111 εκατ., από τα οποία τα 18 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΤΕΝΕΡΓ (+0,56%), ΜΟΗ (+1,35%), ΣΑΡ (+0,41%), ΟΤΕ (+0,17%), ΜΠΕΛΑ (+2,31%) και ΜΥΤΙΛ (+0,06% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά)

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-2,97%), ΕΥΡΩΒ (-3,64%), ΠΕΙΡ (-2,94%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,03%), ΒΙΟ (-2,81%), ΛΑΜΔΑ (-3,36%) και ΕΕΕ (-2,49%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της BriQ Properties (-2,79%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,075 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από τις λίγες μετοχές που διασώθηκαν με θετική μεταβολή, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές συνδύασαν οι ΟΛΥΜΠ (+2,29%), ΠΡΟΦ (+1,94%), ΚΕΚΡ (+1,63%) και ΠΕΡΦ (+1,10%).