Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στα προ πανδημίας υψηλά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στα προ πανδημίας υψηλά

Η πρόσφατη διάσπαση του επιπέδου των 895 μονάδων που αντιστεκόταν πεισματικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έφερε τους αγοραστές ξανά στο προσκήνιο. Με μπροστάρη τον τραπεζικό κλάδο που διψάει για υψηλές αποδόσεις, ο δρόμος προς τα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα είναι και πάλι ανοιχτός.

Το πολύ θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις στο ΧΑ δικαιολογείται από δύο συνθήκες. 

Πρώτον, από την ισχυρή επάνοδο των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, που όχι μόνο επιμένουν σε θετικά πρόσημα (λ.χ. ο S&P 500 έκλεισε για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση θετικός) αλλά έχουν αφήσει πίσω τους ένα πτωτικό δίμηνο που ταλαιπωρούσε τους επενδυτές.

Διάγραμμα SPX

Διάγραμμα DAX40

Δεύτερον, από τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη που με σταθερά βήματα κατάφερε μια αντίστοιχη διάσπαση του πτωτικού μοτίβου, το οποίο είχε αποδείξει τη σημαντικότητά του με την άρνηση τρεις φορές των πωλητών να αφήσουν τους αγοραστές να παρελάσουν διαμέσου των 895 μονάδων.

Διάγραμμα ΓΔ

Και μάλιστα, η αξία της εν λόγω διάσπασης μεγαλώνει από τη μετέπειτα επιβεβαίωση εν είδει αγοραστικού σήματος στις 890 μονάδες, που προς ώρας τιμάται.

ΓΔ

Κρίνοντας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και με δεδομένο ότι η τάση για έναν χρονικό ορίζοντα αφορά την πλάγια κίνηση του μεγαλύτερού του, η βραχυπρόθεσμη κίνηση που ξεδιπλώνεται φαίνεται να οδηγεί στις 940 μονάδες, που οριοθετούν το άνω άκρο του ατασικού μεσοπρόθεσμου σχηματισμού.

ΓΔ

Το στοπ στην κίνηση για παν ενδεχόμενο είναι κάτω από 880 μονάδες σε ημερήσιο κλείσιμο

ΓΔ

Οι μετοχές που κυρίως φαίνονται πιο επιθετικές και ορεξάτες να εκκινήσουν (ή να συνεχίσουν) την άνοδο είναι αρχικά οι τραπεζικές μετοχές. Είτε κατά μόνας είτε και στο σύνολο ως ΔΤΡ, όχι μόνο έχουν διατηρήσει την ανοδικότητά τους αλλά έχουν και το καλύτερο στήσιμο για συνέχιση.

Διάγραμμα ΔΤΡ

Και ειδικότερα για τον Τραπεζικό Δείκτη, εφόσον προσπελαστούν (επιτέλους) οι 580 μονάδες θα υπάρξει έρεισμα για ισχυρή άνοδο, υπό τη θεώρηση ότι παρατηρήθηκε ισχυρό "μάζεμα" μέσα στον Οκτώβριο, την ίδια ώρα που η ρευστότητα από πολλά δεικτοβαρή χαρτιά μετακινήθηκε εκεί.

ΔΤΡ

Άλλες επενδυτικές περιπτώσεις είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, αυτές της πληροφορικής, ο όμιλος της Intracom και φυσικά της ΔΕΗ, αν και η τιμή της τελευταίας θα επηρεαστεί καθολικά από τους όρους ΑΜΚ.

Εξάλλου, η αναμενόμενη πολύ καλή έκβαση της ενδιαφέρουσας ΑΜΚ της τελευταίας (χθες εγκρίθηκε από τη ΓΣ) και σε συνδυασμό με την προ εβδομάδων εξαγορά του ΑΔΜΗΕ (49%) δίνει επιπλέον πόντους στην ψυχολογία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.