Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική διαφυγή εν αναμονή

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική διαφυγή εν αναμονή

Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι κάνει «ταμείο» για τις τράπεζες για τις οποίες η φετινή χρονιά ήταν ορόσημο προόδου. Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου αποκρυσταλλώνουν την προσπάθεια πολλών ετών μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και τη χρήση των κεφαλαίων των πρόσφατων αυξήσεων.

Η χρηματιστηριακή μετατόπιση του ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ συνδέεται και με την επόμενη ημέρα των τραπεζών καθώς οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 ενισχύουν την αίσθηση ταχύτερης βελτίωσης των βασικών γραμμών εισοδήματος του κλάδου.

Την ίδια στιγμή η διαπίστωση των καλύτερων από το αναμενόμενο κόστος πιστωτικών επιβαρύνσεων λόγω της πανδημικής κρίσης και η αντιστροφή κάποιων σχετικών προβλέψεων έδωσε το έναυσμα για κάποια καλά λόγια από το εξωτερικό με βασικότερο τη θετικότερη αναθεώρηση των φετινών επιδόσεων οργανικής κερδοφορίας.

Το επενδυτικό κλίμα πάντως επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα να μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία αλλά παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επανέλθει με μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να αλλάξει μοτίβο στην κίνηση του κέρδισε λίγο ακόμα έδαφος προς τη βασική αντίσταση των 930 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη έχει «αρνηθεί» στο Γενικό Δείκτη τη συνέχιση της ανέλιξης του προς τις 1.000 μονάδες δύο φορές φέτος (14 Ιουνίου και 30 Αυγούστου) ωστόσο μια αντίσταση που δέχεται διαρκώς το σφυροκόπημα των αγοραστών τείνει να διασπάται.

Η τρίτη απόπειρα του Δείκτη φαίνεται να είναι πιο αποφασιστική καθώς έχει καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές από τις προηγούμενες δύο απόπειρες: Η άνοδος που έχει προηγηθεί έχει γίνει με ιδιαίτερα ήπιο και αργό τέμπο βγάζοντας έξω χωρίς δυσκολία κερδισμένους από χαμηλότερα επίπεδα και απέχει πολύ από υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές.

Οι κινητοί μέσοι και ο MACD παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μεγαλύτερη ζωντάνια φορτισμένοι και από τις πρόσφατες εισροές του MSCI.

Συμπερασματικά, η κίνηση της αγοράς χωρίς να ενθουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου κερδίζει κάθε εβδομάδα και λίγους πόντους, δεν δίνει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και πλέον φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων προς την ίδια κατεύθυνση. Η διαγραμματική μεγάλη εικόνα υποδηλώνει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο τελεί σε ανοδική διαφυγή εν αναμονή.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Η αποψινή ετυμηγορία της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο κλείνει μια πλούσια εβδομάδα σε ανακοινώσεις και αποτελέσματα. Η συνέχεια αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον καθώς μπαίνουμε στην καρδιά των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από τις δεικτοβαρείς εταιρίες του ΧΑ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα οι μετοχές της Τράπεζας Αττικής θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ με την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος να τρέχει μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα ακόμα οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή.

Την ερχόμενη Τρίτη ΟΠΑΠ, Φουρλής, Motor oil και Epsilon Net θα συνεχίσουν τη ροή δημοσιεύσεων για τα οικονομικά πεπραγμένα του γ’ τριμήνου. Η μετοχή της E-Net θα διαπραγματεύεται κομμένη στην συνεδρίαση της Τρίτης για τις νέες δωρεάν μετοχές που θα διαθέσει η εταιρία με αναλογία 4 νέες για κάθε μία παλιά. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 26 Νοεμβρίου. Χωρίς την έκτακτη χρηματική διανομή των 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται το Πλαίσιο  επίσης την Τρίτη.

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Aegean Αir ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει μεγέθη η Quest. Την ίδια ημέρα αναμένεται η ετυμηγορία για τις μετοχές που θα διαγραφούν ή θα προστεθούν στους ελληνικούς δείκτες FTSE με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση στην οποία αναμένονται εξελίξεις.

Την Πέμπτη μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει εννεάμηνο η Eurobank ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή κλείνει την αυλαία με αποτελέσματα και τηλεδιάσκεψη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.