Χρηματιστήριο: Άλμα του ΓΔ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα

Χρηματιστήριο: Άλμα του ΓΔ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα

Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κερδών και αλλαγή ρόλων στο ταμπλό, με τις πρωταγωνίστριες αυτό το διάστημα τραπεζικές μετοχές να δίνουν τη σκυτάλη στις λοιπές του 25άρη, με εκρηκτική συμπεριφορά από το σύνολο και εξαιρετική διάχυση σε τίτλους. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και πάλι πολύ αυξημένη, συνεπικουρώντας για την ποιότητα της ανόδου.

Και με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει τις 950,38 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 1,69%, κλείνει πλέον συμβολικά ο μακροσκελής κύκλος της πανδημίας για το ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά από 102 εβδομάδες περιπέτειας κάτω από τις 948,64.

Η «επιτυχία» αυτή συνοδεύτηκε από υψηλότατους όγκους 126 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 13,92 σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών), σχεδόν τριπλάσιους του μέσου όρου των τελευταίων εβδομάδων, με εξαίρεση αυτούς των τελευταίων δύο ημερών.

Και τούτο έχει τη σημασία του, καθώς επιβάλλεται μια τέτοια αλλαγή ταχύτητας και εισόδου σε επιθετικά ανοδικό μοτίβο να προέρχεται από μαζικές συναλλαγές, ώστε να πείθει για την υπόστασή της.

Ακόμα παραπάνω, η διάχυση αυτής της μεγάλης ρευστότητας σε τόσους πολλούς τίτλους μόνο θετικά μεταφράζεται, καθώς σχεδόν όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφ/σης (εξαιρ. ΕΕΕ), σχεδόν όλες της μεσαίας (εξαιρ. ΕΠΣΙΛ και ΕΥΠΙΚ) και συνολικά 101 έκλεισαν ανοδικές (έναντι μόλις 23 πτωτικών).

Οι επενδυτές καλωσόρισαν ομαδικά τη χθεσινή διάσπαση των 930 μονάδων που ταλαιπωρούσαν για πολλούς μήνες τον Γενικό, και με το momentum να είναι ιδιαίτερα επιθετικό σάρωσαν τα πάντα στο ταμπλό. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η τόσο καλή εικόνα προϋπήρξε εδώ και πολλές ημέρες, απλά σήμερα σφραγίστηκε και αυτοτελώς η ανοδική τάση που ξετυλίσσεται, και της οποίας ο επόμενος στόχος είναι τετραψήφιο νούμερο πέριξ των 1.040 μονάδων, ένας διακαής και ψυχολογικής σημασίας προορισμός από τα τέλη του 2014.

Εντύπωση προκάλεσε σήμερα η μετακίνηση των επιθετικών αγορών σε χαρτιά του 25άρη, όπως ΜΠΕΛΑ (+4,99%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,54%), ΕΛΧΑ (+3,79%), ΕΛΠΕ (+3,56%) και ΤΙΤC (+3,22%), που δεν είχαν ακολουθήσει το πρώτο κύμα της ανόδου, με τις πρωταγωνίστριες τραπεζικές μετοχές να παραφυλάνε για την επόμενη ημέρα (ΔΤΡ +1,10%).

Μια τέτοια παρατήρηση προϊδεάζει για τη συνέχεια, διότι είναι κρίσιμο να υπάρχει ομαλή διάχυση από όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές, κάτι που θα προφυλάξει στη συνέχεια το ενδεχόμενο άτσαλων ρευστοποιήσεων.

Και σήμερα, 12 μετοχές κατέγραψαν υψηλά έτους (ΠΑΠ, ΜΟΤΟ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΝΕΚ, CENER, ΚΟΥΕΣ, ΕΝΤΕΡ και ΠΕΡΦ), με τις τέσσερις τελευταίες σε ιστορικά υψηλά.

Βαριοί όγκοι κατεγράφησαν και στην αγορά παραγώγων, κυρίως στα ΣΜΕ των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ (ονομαστική αξία εκατ. ευρώ), με τα περισσότερα να αποτιμούνται μόνιμα σε ελαφρύ premium, όπως συνηθίζεται σε ανοδικά σκέλη.

Και όλα τα παραπάνω ενισχύονται από την επιμονή της Wall Street να καταγράφει θετικά πρόσημα (προς ώρας ο S&P 500 στο +0,73%), παρά τη δαμόκλειο σπάθη του πληθωρισμού στη χώρα, που σημείωσε σήμερα νέα υψηλά στο 7% (ενός λεπτού παύση να αναρωτηθούμε πόσο υψηλός είναι για τα δεδομένα των ΗΠΑ).

Κατά αυτόν τον τρόπο, το κλίμα διατηρείται αισιόδοξο, ενώ επαναφέρουμε στη συζήτηση και την επικείμενη αξιολόγηση από τον επενδυτικό οίκο και τις προεκτάσεις στην επενδυτική βαθμίδα των κρατικών ομολόγων μας.

Γενικός Δείκτης ημερήσιο

Γενικός Δείκτης ωριαίο

Γενικός Δείκτης εβδομαδιαίο

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.