Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018, 12:37
Τελευταία ενημέρωση: 14:03

-A +A

Χωρίς σταματημό η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018, 12:37
Τελευταία ενημέρωση: 14:03
Χωρίς σταματημό η «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας
-A +A

Συνεχίζεται και σήμερα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας καθώς η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώνεται στις 5,0690 λίρες ανά δολάριο, έχοντας χάσει πάνω από το 1/5 της αξίας του φέτος. 

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 89 μονάδες βάσης, στο ρεκόρ του 19,48%, ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί πάνω από 3%.

Χτες, έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα της κρίσης», ήτοι το επίπεδο των 5 λιρών ανά δολάριο στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την τουρκική οικονομία καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας πιέζεται πλέον ασφυκτικά να αυξήσει τα επιτόκια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διώξει το φάντασμα του υπερπληθωρισμού. Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων για μετοχές, συνάλλαγμα και ομόλογα αναμένεται να πλήξει την Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατάει την τύχη της χώρας στα χέρια του.

Αναμφισβήτητα, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να στηρίξουν την λίρα και το κάλεσμα του Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες επεκτάθηκε σε επενδυτές και φιλικά προς τον Τούρκο πρόεδρο επιχειρηματικά συμφέροντα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα