«Χειροβομβίδα» στην ισοτιμία του ευρώ η διάψευση προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

«Χειροβομβίδα» στην ισοτιμία του ευρώ η διάψευση προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Τα τελευταία σχόλια των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό έριξαν χειροβομβίδα στην πορεία της ισοτιμίας του ευρώ.

Έχοντας υποχωρήσει πάνω από 7% έναντι του δολαρίου ήδη αυτή τη χρονιά, το ευρώ εξασθένισε και έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων μετά τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα που ουσιαστικά έσβησαν τις προσδοκίες της χρηματαγοράς για αύξηση επιτοκίων το 2022.

Όπως δήλωσε, σφιχτότερη νομισματική πολιτική τώρα θα έπνιγε την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η στάση της ΕΚΤ θέτει το ευρώ αντιμέτωπο με άλλα νομίσματα οι ισοτιμίες των οποίων βρίσκουν στήριξη από τις προσδοκίες σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής.

Στην περίπτωση της βρετανικής λίρας, μια αύξηση επιτοκίων μπορεί να έλθει ακόμη και τον επόμενο μήνα.

Οι αγορές βλέπουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξάνει το κόστος δανεισμού από τα μέσα του 2022, προσδοκίες που δεν έχουν διαψευσθεί αποφασιστικά από τη Federal Reserve.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, «με την ΕΚΤ να επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει. Τα όποια ράλι του ευρώ έχουν βρει πωλητές από τον Σεπτέμβριο και οι επενδυτές δεν εγκαταλείπουν αυτή την τακτική».

Το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ γύρω στα $1,13 και η ισοτιμία του έναντι της στερλίνας βρίσκεται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την αρχή της πανδημίας, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου και παρά το γεγονός ότι τα ελβετικά επιτόκια είναι χαμηλότερα από αυτά του ευρώ, το κοινό νόμισμα βρίσκεται κοντά στα χαμηλά του 2015.

Βραχυπρόθεσμα, στην αγορά ισοτιμιών τιμολογείται περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ, κάτι που φαίνεται στις αγορές παραγώγων με την τεκμαρτή μεταβλητότητα στα συμβόλαια ενός μηνός στο ευρώ/δολάριο, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, να έχει εκτοξευτεί, υποδηλώνοντας προσδοκίες για σημαντική κίνηση της ισοτιμίας του και αύξηση του πριμ ρίσκου.

Τα πριμ για δικαιώματα αγοράς (calls) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με το πριμ για δικαιώματα πώλησης (puts).

Όσο για τις προσδοκίες αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ τον επόμενο χρόνο, έχουν υποχωρήσει στις 12 μονάδες βάσης από τις 20 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τις προσδοκίες ότι η Fed θα αναγκαστεί να πατήσει τα φρένα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παρά την έξαρση του πληθωρισμού, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την UBS, το δολάριο θα ενισχυθεί ευρέως τον επόμενο χρόνο με το ευρώ να υποχωρεί προς το $1,10 στο τέλος του 2022.

Για την Ευρώπη, μια αύξηση επιτοκίων το 2022 δεν φαινόταν πολύ πιθανή παρά την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων COVID αποτελεί ρίσκο που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Οι δείκτες οικονομικών εκπλήξεων που παρακολουθεί η Citi δείχνουν ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη είναι πίσω από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη διαφορά εδώ και ένα χρόνο.

Οι επενδυτές δεν δείχνουν προετοιμασμένοι για περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ, ίσως πιστεύοντας ότι μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα παρασύρει και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Αρκετά hedge funds γύρισαν αγοραστές στο ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα με στοιχήματα $1,4 δισ. ενώ στην αγορά παραγώγων υπάρχουν θέσεις αγοραστή στα δικαιώματα με τιμή εξάσκησης το $1,15 και λήξη στο τέλος Νοεμβρίου ύψους $7 δισ.

Οι θέσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν αν οι προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ενισχυθούν.

Η διαφορά ανάμεσα στα επιτοκιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ευρωζώνης και των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2020 και δείχνουν προτίμηση στο δολάριο.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση θεσμικών επενδυτών της BofA, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση επιτοκίων από τη Fed το 2022.

«Προς το δεύτερο εξάμηνο του 2022 η Fed μπορεί να αυξάνει τα επιτόκια και αυτό θα δυσκολέψει το ευρώ να ανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου», εκτιμούν οι αναλυτές της Rabobank.