Χάος στις αγορές - Πτώση 12,5% στο ΧΑ, ισχυρή πτώση στην Ευρώπη

Χάος στις αγορές - Πτώση 12,5% στο ΧΑ, ισχυρή πτώση στην Ευρώπη

Πανικός και κατάρρευση, σε ένα ντόμινο εξελίξεων που φέρνουν στο νου ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ιστορία των αγορών. Αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα, μετά την άρνηση της Μόσχας να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και την άμεση αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας να κηρύξει πόλεμο τιμών.

Ντόμινο ξεπουλήματος επικρατεί σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου μέσα σε άνευ προηγουμένου συνθήκες πανικού από την πλευρά των επενδυτών, ενώ το πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street όπου ο Dow Jones έχασε 1.900 μονάδες, έφερε περαιτέρω επιδείνωση και στις ευρωπαϊκές αγορές, οδηγώντας ακόμη πιο χαμηλό το Χ.Α. που πλέον υποχωρεί άνω του 12%, με το Γενικό Δείκτη στο όριο των 600 μονάδων.

Πρόκειται για συνθήκες που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η τωρινή εικόνα δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι έλαβε χώρα το 2008 με τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά ούτε με την πτώση του 2001 όταν έγινε το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης.

Με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 11,63% και δείκτες – κολώνες, όπως ο DAX της Φρανκφούρτης, ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο CAC 40 στο Παρίσι να χάνουν άνω του 8% (!!), ασφαλώς το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να σταθεί, ούτε να βγάλει αναχώματα.

Πλέον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 599 μονάδες με πτώση 12,43%, ενώ αρχικά υποχώρησε έως το χαμηλό των 592,34 μονάδων όταν κατέγραφε πτώση σε ποσοστό 13,49%! O FTSE 25 έχει κατέλθει στις 1.551 μονάδες με πτώση 10,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πέσει στις 415 μονάδες με πτώση – συντριβή σε ποσοστό 17,85%! Ο τζίρος ήδη ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, με τα 93 εκατ. και πλέον να προέρχονται από κινήσεις στον Large Cap.

Στον FTSE 25 επικρατούν συνθήκες γενικευμένου ξεπουλήματος που δεν αντέχει ούτε σε... κριτική, ούτε σε άλλου τύπου προσεγγίσεις. Πρόκειται για «τυφλές» ρευστοποιήσεις σε όλων των ειδών τις μετοχές, άκριτα και χωρίς αύριο.

Πτώση άνω του 20% καταγράφουν οι Aegean Airlines, Εθνική, ΔΕΗ και Eurobank, άνω του 15% υποχωρούν οι ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ, ενώ είκοσι μετοχές του Large Cap υποχωρούν άνω του 10%.

Παρόμοια εικόνα ξεπουλήματος επικρατεί και στον Mid Cap, με την Ικτίνος στο -27,27% λόγω της τεράστιας εξάρτησης που έχει από την αγορά της Κίνας, η οποία έχει «παγώσει» εντελώς, ενώ πτώση άνω του 20% καταγράφουν και οι Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Κέκροπας και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο τρεις μετοχές ενισχύονται έναντι 124 που υποχωρούν, ενώ δεκάδες είναι οι μετοχές που χάνουν από 15% έως 30%.

«Βουτιά» 20% στο πετρέλαιο, μετά την άρνηση της Μόσχας να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ενώ όλοι περίμεναν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με άλλες 10 χώρες με κυριότερη τη Ρωσία, θα προχωρούσαν σε συγχρονισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, το «όχι» της Μόσχας άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου.

To πετρέλαιο καταγράφει απώλειες που αγγίζουν το 20%, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βυθίζονται άνω του 6%, ενώ νωρίτερα στην Ασία σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από 5%. 

Η ήδη χτυπημένη από την επιδημία οικονομία βρίσκεται στη δίνη της κόντρας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας με το αργό WTI να υποχωρεί 27,88% το πρωί της Δευτέρας στα 29,8 δολάρια και το Brent με -25,7% να πέφτει στα 33,6 δολάρια επιβεβαιώνοντας τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο βίαιη από τον Ιανουάριο του 1991 όταν ξεκίνησε η «καταιγίδα της ερήμου», ενώ πλέον οι τιμές του αργού σημειώνουν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2020.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μετοχή της Saudi Aramco (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας) σημειώνει πτώση της τάξης του 10% και διαπραγματεύεται στα 7,2 δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ο πόλεμος τιμών θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού μέχρι και στα 20 δολάρια το βαρέλι, ειδικά την ώρα που η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την επιδημία του κοροναϊού μειώνει τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο πανικός των επενδυτών αντικατοπτρίζεται και στα futures της Wall τα οποία σημειώνουν πτώση έως και άνω του 5%, όταν ήδη οι Dow και S&P 500 έχουν καταγράψει συνολική πτώση άνω του 12% από τις 20 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η κατρακύλα. Τρομακτική είναι και η εικόνα στις ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει στο -5% και τους Hang Seng και Topix σε Χονγκ Κονγκ και Σεούλ αντίστοιχα να υποχωρούν άνω του 4%.

Πλέον όλες οι προβλέψεις μοιάζουν πιθανές και κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς θα πρέπει να αναμένεται ηχηρή παρέμβαση από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Εκεί που όλοι περίμεναν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με άλλες 10 χώρες με κυριότερη τη Ρωσία, θα προχωρούσαν σε συγχρονισμένη μείωση της παραγωγής, το «όχι» της Μόσχας άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου.

Πτώση 6% σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη 

Με απώλειες που ξεπερνούν το 6% ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να υποχωρεί 5,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια του δείκτη από το 2016.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 5,56% στις 10.899 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 6% στις 4.829 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 6,2% στις 6.062 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 9% στις 20.075 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 5,5% στις 7.847.

Στις μετοχές του κλάδου της ενέργειας, ο πετρελαϊκός γίγαντας BP «βυθίστηκε» 18% και η Royal Dutch Shell 21%. Η μετοχή της βρετανικής Tullow Oil υποχώρησε 37%.

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές, πτώση 5% 

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε με απώλειες 5,07% στις 19.698,76 μονάδες, ενώ πτώση 4,19% σημείωσε και ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα, που έκλεισε στις 1.954,77 μονάδες.

Απώλειες 3,74% κατέγραψε ο δείκτης HSI στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai σημείωσε πτώση 3% στις 2.943 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας η πτώση πλέον ξεπερνάει το 9%, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι δείκτες στα χρηματιστήρια του Κόλπου με τα χρηματιστήριο σε Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι να καταγράφουν απώλειες 7,7% και 9% αντίστοιχα.