Χαμηλών τόνων προσμονή στο Χ.Α. μεταξύ 765-770 μονάδων

Χαμηλών τόνων προσμονή στο Χ.Α. μεταξύ 765-770 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ήπιας… προσμονής, χωρίς ακρότητες και μεγάλο ενθουσιασμό είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο για ακόμη μια φορά κινείται «ανεξάρτητα» από την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα από το πολυαναμενόμενο Eurogroup, μαζί με όλο το ευρωπαϊκό επενδυτικό σύστημα, τους αναλυτές, τους διαχειριστές και τους επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών οίκων, για να «σκανάρουν» όλη την απόφαση.
Έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες, πολλές εκ των οποίων είναι προεξοφλημένες, όμως είναι ένας σημαντικός… κόμβος για όλη την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι θα οριστεί ο… οδικός χάρτης για το πως θα κινηθεί την επόμενη πενταετία χρηματοοικονομικά η χώρα που αποτέλεσε το μεγαλύτερο «βραχνά» την τελευταία 9ετία.

Το θετικό είναι πως αναμένεται κάποια σημαντική ελάφρυνση του χρέους έως 50 δισ. ευρώ, ενώ επίσης θετικό είναι ότι θα παραμείνει το ΔΝΤ συνδράμοντας τεχνικά και όχι μόνο.

Άλλωστε, η κυριότερη ανησυχία όλων όσων έχουν επίγνωση της κατάστασης αλλά και της νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας αλλά και της νοοτροπίας των πολιτών, είναι να υπάρξει χαλάρωση, ματαίωση ή οπισθοδρόμηση στις όποιες μεταρρυθμίσεις πάνε να γίνουν.

Μετά από εννέα χρόνια κρίσης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ, οι οικονομικές αλλά και οι ψυχικές αντοχές της κοινωνίας είναι σε εντελώς οριακό επίπεδο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντική λοιπόν η συγκυρία και το πλάνο που θα αποφασιστεί στο Eurogroup, ασχέτως αν αυτό δεν αντανακλάται στο χρηματιστήριο.

Άλλωστε, το Χ.Α. εδώ και καιρό βρίσκεται εγκλωβισμένο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, με την αγορά να έχει πληγεί από τις αρχές Μαΐου με το σκάνδαλο της Folli Follie, που συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο αγκάθι για όλη την επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει – εν πολλοίς – τη σύνδεσή του με το (όποιο) διεθνές momentum, αποτελώντας μια αγορά ουσιαστικά αποξενωμένη από τα πολλά διεθνή κεφάλαια που «ποντάρουν» σε αγορές με μεγαλύτερο βάθος και καλύτερη αξιοπιστία.

Εύλογα, η ελληνική αγορά, χωρίς νέα κεφάλαια να μπαίνουν στο σύστημα, ανακυκλώνει τη μιζέρια της αλλά και τα κεφάλαια των traders, με αποτέλεσμα να κινείται εσχάτως σε συνεδριάσεις απολύτως βραχυπρόθεσμης και καιροσκοπικής λογικής.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 765 μονάδες με εναλλαγές προσήμων, επιβεβαιώνοντας όλα όσα αναφέρουμε πιο πάνω, ενώ τζίρος διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ.

Αδιάφορη είναι σήμερα η κίνηση των τραπεζικών τίτλων, όμως κάποια αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στα blue chips της πραγματικής οικονομίας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, άνοδο άνω του του 2% έχουν μετοχές όπως Viohalco (από χθες δείχνει ανεβασμένη κινητικότητα), ΕΧΑΕ, Grivavlia Properties και Σαράντης, ενώ άνω του 1% έχουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Τιτάν και Aegean Airlines.

Πτωτικά στον Large Cap κινούνται μόνο οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Fourlis και Εθνική.

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα στον Mid Cap ενώ ξεχωρίζει η διόρθωση (-4,65%) στην Ελλάκτωρ που προέρχεται από καλό ράλι τελευταία, με διαρκή υψηλά τριετίας.

Σημαντικές πιέσεις σε ποσοστό 18,29% δέχεται η μετοχή της Νηρέας, καθώς οι όροι που πουλήθηκε ο όμιλος στο Amerra δεν είναι καλοί, ασχέτως αν επιχειρηματικά πλέον ανοίγει μια νέα εποχή.

Άνοδο άνω του 1% έχουν στον Mid Cap οι Cenergy Holdings, MIG, Intralot και ΚΛΜ, ενώ στο σύνολο της αγοράς υπάρχει ισορροπία με 43 ανοδικές και 42 πτωτικές μετοχές.