Χαμηλές προσδοκίες από το 13ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Χαμηλές προσδοκίες από το 13ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ενεργειακές μετοχές να αναμένεται να κεντρίσουν ξανά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως έγινε και πέρυσι, αλλά με χαμηλές προσδοκίες γενικότερα, ξεκινά αύριο Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη το 13ο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή 33 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.

Το 13th Annual Greek Roadshow – όπως και το περυσινό – δεν θα διεξαχθεί στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο φιλοξένησε τις πρώτες έντεκα διοργανώσεις, αλλά θα γίνει στο ξενοδοχείο May Fair Hotel στη βρετανική πρωτεύουσα.

Παρ'' ότι είναι το πρώτο – μετά από οκτώ διαδοχικά Roadshow – που θα γίνει με τη χώρα (έστω και τυπικά) εκτός μνημονίων, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, καθώς ολόκληρο το διεθνές επενδυτικό σύστημα, δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βαδίσει με αξιοπιστία και υπευθυνότητα έξω από την ομπρέλα και την προστασία των δανειστών.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως μαρτυρά τόσο η εικόνα του Χ.Α. από τις 20 Αυγούστου όσο και η πορεία των ομολόγων, δεν έχει πείσει ότι δύναται να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη «θάλασσα» των αγορών, σε μια συγκυρία μάλιστα μεγάλης κρίσης και αποεπένδυσης σ'' όλες τις αναδυόμενες οικονομίες.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς το ενδιαφέρον των ξένων θα εστιαστεί – μεμονωμένα – σε ελληνικές εταιρείες και ομίλους που ξεχωρίζουν, έτσι κι αλλιώς. Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, το ενδιαφέρον των ξένων δεν είναι ομοιογενές, ούτε ισάξια μοιρασμένο στις εταιρείες που συμμετέχουν. Όπως προαναφέρθηκε οι μετοχές ενεργειακών ομίλων αναμένεται να βρεθούν – ξανά – στο επίκεντρο, δεδομένου ότι ο κλάδος είναι στο προσκήνιο διεθνώς, εδώ και καιρό.

Έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα περίπου 670 κατ'' ιδίαν συναντήσεις εκπροσώπων των ξένων επενδυτών με τις διοικήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, ενώ θα συμμετέχουν περίπου 100 επενδυτικά funds και περίπου 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους συμμετέχοντες του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα και υπόθεση Folli Follie στο επίκεντρο

Ασφαλώς, στο επίκεντρο των ερωτήσεων των ξένων θα είναι δύο πράγματα: Πως η χώρα μπορεί να πορευτεί μακριά από μνημόνια και πόσο πειστικό θα είναι το αφήγημα που θα παρουσιαστεί στους ξένους διαχειριστές, για το πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα, εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις, καθυστερήσεις και προεκλογικού τύπου εξαγγελίες που θα αλλοιώσουν εντελώς την όποια εικόνα προσαρμογών έχει χτιστεί έως τώρα.

Ο δεύτερος μεγάλος σκόπελος που θα κληθεί να απαντήσει (συνολικά) η ελληνική αντιπροσωπεία, είναι τι έγινε με τη Folli Follie, πως λάμβανε χώρα ένα τέτοιο σκάνδαλο στην ελληνική αγορά, πως ήταν μέλος του FTSE 25, γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση του Χ.Α. περίμεναν από ένα ξένο, σχετικά μικρό, fund να αποκαλύψει την ιστορία... Πρόκειται για μια δύσκολη... αποστολή για τους Έλληνες επιχειρηματίες που θα κληθούν να πιστοποιήσουν το αν υπάρχει άλλη παρόμοια περίπτωση στην ελληνική αγορά και ποια εχέγγυα υπάρχουν γι'' αυτό...

Είναι κοινός τόπος ότι η αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς – μετά την υπόθεση του FF Group – έχει πληγεί σημαντικά και αυτός είναι ο λόγος που οι ημερήσιες συναλλαγές το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, αυτό που θα τονιστεί ιδιαίτερα είναι η ανάγκη για την εφαρμογή διεθνών προτύπων στον κρίσιμο τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες καταχρηστικές συμπεριφορές – άλλων εποχών – από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ποιες εταιρείες ταξιδεύουν στο Λονδίνο

Συνολικά 33 εισηγμένες εταιρείες – όσες και πέρυσι – ταξιδεύουν στο Λονδίνο, εκ των οποίων οι 22 προέρχονται από τον FTSE 25, ενώ οι έντεκα είναι από τον Mid Cap αλλά και εκτός αυτού.

Από τον FTSE 25 το παρών θα δώσουν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, Viohalco, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος Holdings, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Σαράντης και Τιτάν.

Από τον Mid Cap αλλά και εκτός αυτού, θα συμμετέχουν οι Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ΕλβαλΧαλκόρ, Ικτίνος, Κρι Κρι, Intralot, MLS Πληροφορική, Εθνική Πανγαία και Πλαστικά Θράκης.

Οι εταιρείες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο κορυφής, με τους διευθύνοντες συμβούλους και τους οικονομικούς διευθυντές, οι οποίοι θα έχουν πολυάριθμες one to one συναντήσεις με τους ξένους, αλλά θα βρεθούν και σε group meetings, είτε κλαδικά, είτε άλλα.