Χαλκός: O πόλεμος των αποθεμάτων

Χαλκός: O πόλεμος των αποθεμάτων

Στον διάδρομο απογείωσης βρίσκεται η τιμή του «κόκκινου χρυσού», σε συνέχεια της θρυλικής ανοδικής κίνησης των τελευταίων 18 μηνών, αν και η ανησυχία για τη δυναμική στις ασιατικές αγορές παραμένει.

Το πεντάμηνο διάλειμμα εν είδει συσσώρευσης μετά τον υπερδιπλασιασμό της τιμής του μετάλλου φαίνεται να τελείωσε με τη διάσπαση των 4,35 δολαρίων ανά λίβρα.

Το εν λόγω επίπεδο συνιστούσε την τελευταία αντίσταση που είχε χτιστεί με τα θεμέλια της προσδοκίας της μειωμένης ζήτησης, λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας που επεδείκνυε η κινεζική οικονομία να επιτυγχάνει ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού μαζί με την Ινδία.

Και μάλιστα, η χαμηλών όγκων επιστροφή της τιμής στην περιοχή των 4,30 δολαρίων σηματοδοτεί αγοραστικό σήμα με την επιβεβαίωση της διάσπασης, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

O στόχος στο εν λόγω μοτίβο είναι η περιοχή των 4,90 δολαρίων, χωρίς να αποκλείονται υπερβολές προς τα 5,40 δολάρια ως στόχος από την προαναφερθείσα συσσώρευση, με το στοπ να οριοθετείται κάτω από 4 δολάρια σε κλείσιμο ημέρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι μακροπρόθεσμα ο χαλκός βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας, τιμές που ποτέ ξανά δεν είχαν εμφανιστεί στη σύγχρονη οικονομική ιστορία.

Τα παραπάνω έρχονται σε παραλληλισμό με το γεγονός ότι τα παγκόσμια αποθέματα κατέγραψαν αντίστοιχα χαμηλά 10ετίας τον περασμένο μήνα, δημιουργώντας κατ? αυτόν τον τρόπο την ανισορροπία στην προσφορά, άρα και τα άμεσα αντανακλαστικά των αγοραστών των ΣΜΕ Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ΝΥΜΕΧ).

Και η πορεία του μετάλλου στο ταμπλό θα εξαρτηθεί πλέον από την άγνωστη μεταβλητή της μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας, ή ακριβέστερα του ρυθμού μείωσης αυτής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.