Χ.Α: Η υπερπώληση έδωσε συνέχεια στην αντίδραση

Χ.Α: Η υπερπώληση έδωσε συνέχεια στην αντίδραση

Στις μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πέρασε η σκυτάλη της ανοδικής αντίδρασης που συνεχίστηκε με ένταση σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ το ενδιαφέρον διαχύθηκε και σε επιμέρους τίτλους μικρότερων εταιρειών που επίσης είχαν βρεθεί σε μέγκενη ρευστοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα.

Σε μια συνεδρίαση που απομάκρυνε αισθητά τον Γενικό Δείκτη από την «επικίνδυνη» περιοχή των 700 μονάδων η αγορά της Αθήνας διαφοροποιήθηκε αυτή τη φορά θετικά έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και κατέγραψε κέρδη 1,63% κλείνοντας στα υψηλά ημέρας των 731,91 μονάδων.

Αναλυτές εντάσσουν την κίνηση που εξελίσσεται από τα χαμηλά των δύο προηγούμενων ημερών στο πλαίσιο μιας ανοδικής «διόρθωσης» των συνθηκών υπερπώλησης που είχαν διαμορφωθεί κατά το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου όταν σε επίπεδο Γ.Δ καταγράφηκαν απώλειες άνω του 8% και πάνω από 20% για τις τραπεζικές μετοχές.

Ήδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 4,42% και ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει κέρδη 9,3%. Από τον τρόπο και το χρόνο που θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν αυτές τις αποδόσεις οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην αγορά θα φανεί τις επόμενες ώρες αν το Χ.Α έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό σκέλος ή εκτελεί μια ενδιάμεση αντίδραση που μπορεί να εκτονωθεί προς τις 740-750 μονάδες.

 Στη σημερινή συνεδρίαση τα σκήπτρα κράτησαν οι μετοχές του μη τραπεζικού κλάδου με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ να καταγράφει άνοδο 9,11% στα 5,27 ευρώ, την Μυτιληναίος να κλείνει 5,30% υψηλότερα στα 8,14 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στο +4,5% και τα 7,18 ευρώ, τη Βιοχάλκο στα 2,95 ευρώ με άνοδο 3,87% ενώ κέρδη άνω του 2% είχαν ο ΟΛΠ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η ΔΕΗ, ο Τιτάνας.

Με σημαντική άνοδο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι τράπεζες. Η Alpha έκλεισε 3% υψηλότερα στα 1,71 ευρώ, η Eurobank με κέρδη 2,62% στα 0,7440 ευρώ, ενώ η Εθνική κατέγραψε κέρδη 0,85% και η Πειραιώς βρέθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,17%.

Από την ευρύτερη αγορά όπου η τελική εικόνα ήταν πολύ καλή (70 ανοδικές έναντι 24 πτωτικών τίτλων) ξεχώρισαν μεταξύ άλλων τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων όπως της; ΕΚΤΕΡ, των ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ, της MIG, της Autohellas, των Πλαστικών Θράκης, της Intracom κ.α