Εμφατικό ράλι επιστροφής στο ΧΑ (+3,91%) με ώθηση από την Κομισιόν

Εμφατικό ράλι επιστροφής στο ΧΑ (+3,91%) με ώθηση από την Κομισιόν

Στο υψηλότερο σημείο από τις 6 Μαρτίου έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο στην πιο δυναμική όσο και πειστική συνεδρίαση του τελευταίου διαστήματος, με το Γενικό Δείκτη να κορυφώνει στις 660,30 μονάδες (+3,91%) με κεντρικό καταλύτη τον τραπεζικό δείκτη που ενισχύθηκε κατά 10,23%, ενώ η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 125,3 εκατ. ευρώ!

Ήταν μια συνεδρίαση εμφατικής επιστροφής για όλη την αγορά η οποία διαβάζει θετικά τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, «χτίζοντας» ήδη στην καλή πορεία όλων των τελευταίων ημερών όπου με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, υπάρχει αξιοσημείωτη αντίδραση.

Και μόνο ότι ο Γ.Δ. ενισχύεται το τελευταίο 4ήμερο σε ποσοστό 8,54% με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει αντίδραση +34,59% το ίδιο διάστημα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της αντίδρασης! Κυριότερο ποιοτικό στοιχείο της αντίδρασης είναι η κατακόρυφη ενίσχυση της αξίας συναλλαγών που από τα 40 και 45 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου, χθες είχαμε τα 67,4 εκατ. ευρώ (παρά τη δίωρη διακοπή), ενώ σήμερα οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 125 εκατ. ευρώ.

Σήμερα στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 73,2 εκατ. ευρώ με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 108,5 εκατ. τεμάχια, που είναι ο μεγαλύτερος από τις 8 Ιανουαρίου 2020, όταν είχαν διακινηθεί 162,5 εκατ. μετοχές!

Κεντρικός καταλύτης για την υπέρβαση που έκανε η ελληνική αγορά σήμερα ήταν το σχέδιο της Κομισιόν που θα διανείμει πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, ποσό που αντιπροσωπεύει το 12,5% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ιταλία αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο μέρος με 81,8 δισ. ευρώ, η Ισπανία 77,3 δισ. και η Γαλλία 39 δισ. ευρώ. Κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα για όλες τις χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον κορονοϊό δίνοντας σημαντικές ανάσες στις οικονομίες.

Πλην της εξαιρετικά δυναμικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανωτέρω ταμείο ανάκαμψης, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σημαντικές θετικές εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα.

Οι οικονομίες άνοιξαν εκ νέου τις τελευταίες δύο εβδομάδες οπότε υπάρχει η αισιοδοξία για ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα, οι χώρες ανοίγουν εκ νέου τα σύνορά τους, ξεκινούν σταδιακά εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις, ενώ υπάρχει ισχυρή μέριμνα για την επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη.

Συνδυαστικά με όλα αυτά, οι χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα στήριξης των μεγάλων εταιρειών που είναι βαρόμετρα ευρύτερα, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που τις τελευταίες ημέρες κάνουν ράλι αντίδρασης, μαζί με τις μετοχές του ευρύτερου τουριστικού τομέα, των ταξιδιών και της αναψυχής. Ενδεικτικά, η μετοχή της Renault έφτασε έως το +17% σήμερα, με φόντο την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης για κρατικό δάνειο 5 δισ. ευρώ στον όμιλο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σύσσωμες οι διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά περίπου δυόμισι μηνών, καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα από τη «βουτιά» του Μαρτίου, λόγω του σοκ της έξαρσης του κορονοϊού. Συνάμα, οι επενδυτές «χτίζουν» στην αισιοδοξία για πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού σύντομα, εν μέσω πολύ βελτιωμένης ψυχολογίας και μείωσης κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Εντός αυτών των συνθηκών, η εικόνα του Χ.Α. τόσο τεχνικά όσο και από πλευράς ψυχολογίας είναι αναβαθμισμένη, αν και ίσως λόγω των ισχυρών κερδών των τραπεζών που το 4ήμερο φτάνουν έως και το 41%, ίσως υπάρξει κάποια διόρθωση.

Ο FTSE 25 έκλεισε σήμερα στις 1.588,41 μονάδες με άνοδο 4,44% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 359,37 μονάδες με άνοδο 10,23%, ενώ έφτασε έως το +11,49%. Στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς με ράλι +17,55% καθώς είχε μείνει πίσω έναντι των υπολοίπων, η Eurobank +10,10%, Εθνική +8,66% και Alpha Bank +8,51%.

Στον ευρύτερο Large Cap, ξέσπασε με άνοδο 10% ο ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ +9,41%, Τιτάν +8,73%, Jumbo +6,26%, ΓΕΚ Τέρνα +5,16% κ.λπ. Καλή ήταν η γενική εικόνα και στον Mid Cap όπου ξεχώρισαν τίτλοι όπως Autohellas (+7,24%), Intralot, Attica Bank, MIG, Πλαστικά Θράκης, ΙΑΣΩ, Ικτίνος, Profile, Intrakat, AVAX και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 91 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 30 που υποχώρησαν.