ΧΑ: Διόρθωση έως 3% στις τράπεζες, ισχυρή στήριξη από ΟΤΕ

ΧΑ: Διόρθωση έως 3% στις τράπεζες, ισχυρή στήριξη από ΟΤΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πορεία διόρθωσης των διεθνών αγορών ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά μικρών διακυμάνσεων και περιορισμένου volatility για δείκτες και μετοχές, με την αγορά να συνεχίζει να συσσωρεύει γύρω από τις 890 μονάδες και να συγκεντρώνει δυνάμεις για την υπέρβαση του κομβικού ορίου των 890 μονάδων.

Οι τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν έως 2,94% έχοντας παρόμοια πτώση και οι τέσσερις συστημικές, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, όπου ξεχώρισε ο ΟΤΕ που έκλεισε σε νέα υψηλά 11 ετών με ράλι +3,11%, ενώ δέσποσε καταλυτικά, καθώς διακίνησε το 1/3 του συνολικού τζίρου, ήτοι 26,60 εκατ. ευρώ, εν μέσω πολλαπλών πακέτων.

Η αγορά όλες αυτές τις ημέρες μετράει δυνάμεις και... γράδα για να φανεί αν υπάρχουν τα «καύσιμα» για την άμεση υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων, ή αν θα απαιτηθούν περισσότερες ημέρες, μεγαλύτερη συσσώρευση ή πιθανή μικρή οπισθοχώρηση, ώστε να μπουν καλύτερες τεχνικές βάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, εν μέσω πολύ έντονων διεργασιών στις τράπεζες αλλά και στην πραγματική οικονομία, ενώ δε λείπουν οι διαρκείς αναβαθμίσεις από ξένους οίκους. Μετά τις τράπεζες που τελευταία έχουν δεχτεί μπαράζ θετικών εκθέσεων και εκτιμήσεων, σήμερα ήταν η Barclays που ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 17 ευρώ από τα 14 πριν!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890,37 μονάδες με πτώση 0,34%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ακριβώς όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, έχοντας δηλαδή υψηλό ημέρας στις 894,70 μονάδες και χαμηλό στις 886,87 μονάδες! Εικόνα ακριβώς ίδια με χθες! Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 75,03 εκατ. ευρώ, με τα 12,64 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.218,09 μονάδες με πτώση 0,66%, ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 900 μονάδες κλείνοντας στις 893,60 μονάδες με πτώση 2,38%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.223,89 μονάδες με άνοδο 0,43%.

Η Alpha Bank διόρθωσε σε ποσοστό 2,94%, ενώ λίγο πάνω του 2% απώλεσαν και οι Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Στον ευρύτερο Large Cap, πλην του ΟΤΕ θετικά έκλεισαν και οι Lamda Development, Titan, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, ενώ υποχώρησαν άνω του 1% μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΔΕΗ και Fourlis.

Στον Mid Cap πιέσεις 5,50% δέχτηκε η AS Company και άνω του 1% οι MIG, AVAX και Πλαίσιο, ενώ θετικά κινήθηκαν οι Ικτίνος, Intralot, Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι, Νηρέας, Κέκροπας και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια μικρή κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Πετρόπουλος, Ακρίτας, Byte Computer, Φιερατέξ, CPI, Ιατρικό Αθηνών, Trastor και Pasal, ενώ υποχώρησαν οι ΑΝΕΚ, Επίλεκτος, Μπήτρος, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κτήμα Λαζαρίδη, Αλουμύλ, Forthnet, Frigoglass, Μουζάκης και Ελγέκα. Στο σύνολο της αγοράς, 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 62 που υποχώρησαν.