Υπεγράφη η άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο Χ.Α.

Υπεγράφη η άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών η άρση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Χ. Γκότση. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, αναμένται η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης), προκειμένου η απόφαση να τεθεί σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση του short selling για τις τραπεζικές μετοχές η οποία λήγει σήμερα, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η εισήγηση του ιδίου θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση, τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των ΑΜΚ των τραπεζών. Έτσι, θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων, τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου, ίσως και παραπάνω.

Έτσι λοιπόν, μετά από σχεδόν πεντέμισι μήνες από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου και σχεδόν 3,5 από την επανέναρξη των συναλλαγών με περιορισμούς κεφαλαίων, ανοίγει ο δρόμος για την επάνοδο στην... κανονικότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. παρέμεινε κλειστό από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και για πέντε εβδομάδες έως τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, όπου έγινε η επανέναρξη των συναλλαγών αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων από τους Έλληνες επενδυτές.

Πλέον, αίρονται τα capital controls και για τους εγχώριους επενδυτές τόσο για την αγορά μετοχών όσο και ομολόγων, αμοιβαίων κ.ο.κ. Έτσι, οι εγχώριοι επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν σε αγορές μετοχών χρησιμοποιώντας τα χρήματα που ήδη έχουν στους λογαριασμούς τους, τα οποία «απελευθερώνονται» πλέον.

Θυμίζουμε ότι από τις 3 Αυγούστου οι εγχώριοι επενδυτές μπορούσαν να κάνουν κινήσεις μόνο αν έβαζαν «νέο χρήμα», μέτρο το οποίο κρίθηκε τότε αναγκαίο υπό το φόβο νέας φυγής κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

Ασφαλώς πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς δείχνει ότι το συστημικό ρίσκο έχει περιοριστεί, οι φόβοι πανικού και φυγής κεφαλαίων έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτι που αναμένεται να επιδράσει και θετικά στην αγορά.

Όλο το τελευταίο διάστημα πάγιο αίτημα των χρηματιστών και του ΣΜΕΧΑ (Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών) ήταν η τάχιστη άρση των περιορισμών στη χρήση κεφαλαίων, καθώς προξενούσε αγορά δύο ταχυτήτων και άνιση μεταχείριση Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Παράλληλα, το μέτρο «σκότωσε» την ψυχολογία της αγοράς κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην κατακόρυφη πτώση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών το τελευταίο 3μηνο.

Κατά τα λοιπά, ο νέος Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς δίνοντας ένα περίγραμμα των προτεραιοτήτων της εποπτικής αρχής σημείωσε ότι στόχος είναι η προώθηση νέων επενδυτικών προϊόντων, δημιουργία μικρότερων αγορών με απώτερο στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καινοτόμων εταιρειών και τη δημιουργίας μίας νέας γενιάς δυναμικών επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιρειών.

Ακόμη στα σχέδια του είναι η ενδυνάμωση των συλλογικών επενδύσεων με αλλαγές στους νόμους που αφορούν τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρησης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Ειδικά για τις τελευταίες, τις ΑΕΕΑΠ τόνισε ότι θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη καθώς ευνοούνται από τις εξελίξεις. Γενικώς επισήμανε ότι στόχος είναι η στήριξη μικρών, αναπτυσσόμενων εταιρειών και το Χ.Α. μπορεί να παίξει το ρόλο της δεξαμενής «φθηνών» κεφαλαίων, τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν.