Χ. Γκότσης: H Επ. Κεφαλαιαγοράς θα κάνει ελέγχους για τυχόν χειραγώγηση μετοχών την Τετάρτη

Χ. Γκότσης: H Επ. Κεφαλαιαγοράς θα κάνει ελέγχους για τυχόν χειραγώγηση μετοχών την Τετάρτη

Έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών, μέσω κινήσεων short-selling κατά τη χθεσινή ημέρα στην αγορά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Νομίζω ότι (κατά τη χθεσινή συνεδρίαση) υπήρξαν κινήσεις, που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση», επισήμανε, ενώ κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο μπορεί να μην οφειλόταν σε κερδοσκοπικές πιέσεις, αλλά σε ενδεχόμενη αδυναμία των συστημικών τραπεζών ο κ. Γκότσης τόνισε ότι τα τελευταία stress tests, που έγιναν τον Μάιο, είχαν δείξει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει σενάρια, αλλά ελέγχει γεγονότα και στοιχεία. «Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τελικά αποτελέσματα έρευνας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε αν τελικά υπήρξαν προβλήματα (χθες), όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων», σημείωσε.

Σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, και οι τομεάρχες, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, με εντολή του προέδρου του κόμματος, ο κ. Γκότσης επισήμανε ότι η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και 40 λεπτά «και τα τρία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας ευχαρίστησαν για την πλήρη ενημέρωση και έφυγαν πολύ ικανοποιημένα από τα γραφεία μας». Ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει άλλο σχόλιο, γιατί «δεν μπαίνουμε ούτε σε κομματικούς ανταγωνισμούς ούτε σε δηλώσεις σκοπιμότητας».

Follie-Follie

Σε ό,τι αφορά την καθυστερημένη αντίδραση, που έχει καταλογιστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε ό,τι αφορά τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την υπόθεση της Follie-Follie, ο κ. Γκότσης απάντησε:

«Κάναμε τα πάντα και με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε. (...) Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή, μόλις είδαμε τη ραγδαία πτώση της μετοχής, και έχουμε καταγράψει πάρα, πάρα πολλές ενέργειες και αποφάσεις. Στείλαμε τρεις φορές την εταιρεία στη Δικαιοσύνη, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Φτάσαμε σε συμπεράσματα για συναλλαγές εκτός Ευρώπης, στην Ασία οι περισσότερες, (...) όπου εκεί καταλήξαμε και σε χειραγώγηση. Επιβάλλαμε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα βέβαια. Όμως, ακόμη δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Alvarez (& Marsal). Εμείς δηλαδή, δύο μήνες πριν, είχαμε καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα, ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα για παράδειγμα, που κατέληξε μετά η Alvarez. Με βάση αυτά είχαμε προχωρήσει στην πoινή για χειραγώγηση και στην αποστολή στον Εισαγγελέα. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μας έχει καταλογίσει ευθύνες ότι καθυστερήσαμε ή κάναμε κάπου λάθος. Απέχουμε πραγματικά από σκοπιμότητες ή σχολιασμούς άλλου είδους, που δεν έχουν καμία σχέση με υπόθεση και τα πραγματικά δεδομένα».