Χ.Α.: Πιέσεις και στα blue chips λόγω αναζήτησης ρευστότητας για τις τραπεζικές ΑΜΚ

Χ.Α.: Πιέσεις και στα blue chips λόγω αναζήτησης ρευστότητας για τις τραπεζικές ΑΜΚ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ένατη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας απλά και ξεκάθαρα ότι τελεί υπό την ομηρία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και της παντελούς απουσίας θετικού καταλύτη, μιας και η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών δεν ήρθε ακόμη.

Η αγορά έχασε και τις 650 μονάδες, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 643,85 μονάδες με απώλειες 1,34%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 641,90 μονάδες και υψηλό στις 652,61 μονάδες. Το θετικό είναι ότι κρατήθηκε η... τελευταία στήριξη των 640 μονάδων, επίπεδα απ'' όπου – αν υπάρξει συμφωνία, ίσως επιχειρηθεί αύριο ή προσεχώς αντίδραση!

Κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης πλην της μεικτής εικόνας – για πολλοστή φορά – των τραπεζικών μετοχών, ήταν οι αυξημένες πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips του FTSE 25 που υποχώρησαν έως και 6,08%!

Ακόμη και αμυντικά «χαρτιά» όπως η ΕΥΔΑΠ π.χ. υποχώρησαν σημαντικά καθώς φαίνεται πως κάποια χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν θέσεις στον Large Cap για να ποντάρουν – για ακόμη μια φορά – στις ΑΜΚ των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναμενόμενη εξέλιξη ασφαλώς, καθώς η διαθέσιμη ρευστότητα είναι περιορισμένη, οπότε αρκετοί επενδυτές έκαναν αυτή την επιλογή.

Η αγορά ασφαλώς βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή – αύριο ή κατόπιν – μπορεί να βγάλει καλή αντίδραση πρωτίστως τεχνικής φύσης, που αναλόγως με την ειδησεογραφική υποστήριξη, θα είναι και αντίστοιχης έντασης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 153,69 μονάδες με καινούριες απώλειες 0,87%, συνεχίζοντας το κρεσέντο πτώσης – απαξίωσης. Θυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2015 η διοίκηση του Χ.Α. είχε αποφασίσει reverse split του τραπεζικού δείκτη, 10 προς 1! Αυτό σημαίνει ότι ο τραπεζικός δείκτης, αν δεν είχε γίνει το reverse split θα βρίσκονταν στις 15,2 μονάδες!

Αν μη τι άλλο η εικόνα του τραπεζικού δείκτη και οι πραγματικοί αριθμοί μαρτυρούν την άνευ προηγουμένου ισοπέδωση που έχει λάβει χώρα στον κλάδο! Σήμερα, στις τράπεζες καταγράφηκε μεικτή εικόνα, εν μέσω ισχυρών διακυμάνσεων ξανά, όμως ξεχώρισε η νέα μεγάλη πτώση σε ποσοστό 8,57% της Alpha Bank με όγκο 129,1 εκατ. τεμάχια με τρία πακέτα συνολικά 13 εκατ. μετοχών.

Πτώση 4,65% είχε και η Πειραιώς, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,49% και η Eurobank κατά 3,85%, με όγκο 147 εκατ. τεμάχια.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 191,70 μονάδες με απώλειες 0,83%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΕΥΔΑΠ -6,08%, Ελλάκτωρ -5,85%, Grivalia Properties -5,37%, ΕΛΠΕ -4,11%, Viohalco -3,38%, Μυτιληναίος -3,33%, ΔΕΗ -2,24%, ΜΕΤΚΑ -2,21%, Τέρνα Ενεργειακή -2,16% κ.ο.κ. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι OTE +1,75%, Jumbo +0,44% και ΕΧΑΕ +0,20%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,53 εκατ. ευρώ, με τα 18,57 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ ο όγκος έφτασε στα 371,34 εκατ. τεμάχια, με τα 316 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες! Στο σύνολο της αγοράς μόνο 22 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 70 που έκλεισαν χαμηλότερα.

Το χτύπημα στο Παρίσι, οι ΑΜΚ των τραπεζών και η αγωνία για τη συμφωνία

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στον στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές αγορές να δείχνουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία και ανθεκτικότητα.

Το Χ.Α. αντιθέτως «κρέμασε» πολύ εύκολα χαμηλότερα, όντας μια μικρή, περιφερειακή και απολύτως ρηχή αγορά, καθώς παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στα ενδογενή εγχώρια προβλήματα της οικονομίας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

Αν υπάρξει συμφωνία και ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ των τραπεζών, ασφαλώς και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε σημάδια αντίδρασης της αγοράς.

Πάντως, το γεγονός ότι φτάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου και η κυβέρνηση ακόμη διαπραγματεύεται συμφωνημένες και υπογεγραμμένες μεταρρυθμίσεις, ασφαλώς και δεν είναι θετικός οιωνός για το momentum στο Χ.Α. ούτε είναι παράγοντας που μπορεί να εκτιμηθεί θετικά από τους επενδυτές.

Οι οποίοι επενδυτές παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές καθ'' όλη τη διάρκεια του 2015, μη μπορώντας να προεξοφλήσουν απολύτως τίποτα, εν μέσω «τυφλού» επενδυτικού πλάνου, με καθυστερήσεις, «κρυφτούλι» με τους δανειστές και διαρκή... διαπραγμάτευση!

Θύμα ασφαλώς αυτής της κατάστασης είναι η οικονομία η οποία έχει μπει στο γύψο το τελευταίο 10μηνο, ενώ γενικότερα εντός της χώρας σε σημαντικό βαθμό έχει γίνει στάση πληρωμών!

Με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με capital controls, με τεράστιες δυσχέρειες πληρωμών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών, με μετάγγιση κάκιστης έως καταστροφικής ψυχολογίας σ'' όλη την αγορά (κατανάλωση, επενδύεις, εμπόριο κ.λπ.) οι επιχειρήσεις βιώνουν την πιο δύσκολη περίοδο είτε της ιστορίας τους, είτε των τελευταίων 10ετιών!

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες αρκετές εταιρείες έχοντας κάνει τιτάνιες προσπάθειες προσαρμογής και ευελιξίας συνεχίζουν σ'' ένα απολύτως αφιλόξενο περιβάλλον. Σ'' αυτή τη φάση, η δυστοκία συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών ασφαλώς και «ηλεκτρίζει» περισσότερο όλο το επενδυτικό κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς, η οποία κάθε άλλο παρά σε ευνοϊκή συγκυρία βρίσκεται.

Παράλληλα οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να υλοποιήσουν συγχρόνως τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου τους, με τέσσερα βιβλία συγχρόνως ανοικτά, με ότι συνεπάγεται αυτό. Και όλα αυτά, ενώ η συμφωνία για τη δόση των 2 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον «αέρα» κάτι που επηρεάζει και το περιβάλλον των τραπεζών στην έλκυση κεφαλαίων, αλλά φυσικά και το χρηματιστήριο.