Χ.Α: Άμυνες στις 680 μονάδες - στηρίξεις από blue chips

Χ.Α: Άμυνες στις 680 μονάδες - στηρίξεις από blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη


Η απουσία πωλητών περισσότερο παρά ο καταιγισμός αγοραστών είναι η αιτία που ανακόπηκε η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα Δευτέρα, μετά από ένα 4ήμερο πτώσης. Ο Γενικός Δείκτης με στηρίξεις κυρίως από τα μη τραπεζικά blue chips κρατάει την περιοχή των 675 – 680 μονάδων, σε μια συνεδρίαση βεβαίως απολύτως ρηχή και άνευρη, η οποία πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες.

Στις τράπεζες λαμβάνει χώρα προσπάθεια σταθεροποίησης μετά την πτώση και της περασμένης εβδομάδας, πλην της Πειραιώς που συνεχίζει να πιέζεται, πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 0,054 ευρώ (-3,57%), ενώ ενδοσυνεδριακά κατήλθε έως τα 0,050 ευρώ! Παράλληλα, στη μετοχή έχουν διακινηθεί 50 εκατ. τεμάχια, όντας ο μεγαλύτερος όγκος της αγοράς και σχεδόν το 50% του συνόλου των συναλλαγών σε τεμάχια σε όλο το χρηματιστήριο.

Εθνική, Alpha Bank και Eurobank ενισχύονται έως 3,50% με κύριο χαρακτηριστικό τους μειωμένους – σε σχέση με τα τρέχοντα στάνταρ – όγκους, ενώ καλή είναι η γενική εικόνα στο χώρο του Large Cap. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση λοιπόν ξεχωρίζει με άνοδο που ξεπέρασε και το 4% η ΔΕΗ, ενώ κέρδη άνω του 2% έφτασαν να σημειώνουν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Jumbo και άνω του 1% οι Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.

Κύριο χαρακτηριστικό και σήμερα στο χώρο του FTSE 25 οι περιορισμένοι όγκοι, σκηνικό που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα και μαρτυρά τις εγγενείς παθογένειες της μονοδιάστατης και μονοφασικής ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Υπάρχουν (και σήμερα) μετοχές του FTSE 25 όπου έχουν διακινήσει κάτω από 5.000 τεμάχια σε 6,5 ώρες συνεδρίασης, ενώ εφτά τίτλοι του Large Cap έχουν διακινήσει λιγότερο από 12.000 τεμάχια! Εικόνα απαξίωσης, που ασφαλώς δείχνει το «στέγνωμα» του ενδιαφέροντος από τους ξένους αλλά και την απουσία βάθους στην αγορά. Μοιραία, όλο το – κερδοσκοπικό ή άλλ0 – χρήμα έχει μεταφερθεί στις τράπεζες, οι οποίες τουλάχιστον έχουν υψηλή εμπορευσιμότητα, ασχέτως αν οι τιμές τους εντρυφούν στα ιστορικά χαμηλά τους!

Και φυσικά, ακόμη πιο ρηχή είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap ή και χαμηλότερα, εκεί όπου τα δομικά προβλήματα της αγοράς είναι ακόμη πιο έντονα! Μετοχές αξιόλογων εταιρειών, με διεθνοποιημένο προφίλ, καλά αποτελέσματα και συνεπές management μένουν στα αζήτητα, σ' ένα απονευρωμένο σκηνικό που δεν μοιάζει με ώριμη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά παραπέμπει σε μια παρηκμασμένη περιφερειακού τύπου αγορά…

Γιατί, χρηματιστήριο δεν είναι μόνο τράπεζες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το ελληνικό χρηματιστήριο όπου ο τραπεζικός κλάδος αριθμοί πλέον μόλις τέσσερις μεγάλες ή… θεωρητικά μεγάλες τραπεζικές μετοχές, καθώς επίσης και τις Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Ελλάδος και την Attica Bank.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 23 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 108 εκατ. τεμάχια, με πάνω από 90 εκατ. τεμάχια να έχουν διακινηθεί στις τράπεζες!