7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Capital Economics: Γιατί δεν θα συνεχιστεί το sell-off στις αγορές

Capital Economics: Γιατί δεν θα συνεχιστεί το sell-off στις αγορές

Στην εκτίμηση ότι οι τιμές των μετοχών θα βρίσκονται στο τέλος του 2023 σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά δύσκολα θα καταγράψουν τα κέρδη που είδαμε τον τελευταίο χρόνο, προχωρά η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι το γενικευμένο sell-off που βιώνουν οι αγορές δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

«Ενώ εκτιμούμε ότι οι διαστημικές επιδόσεις που σημείωσαν πολλά “risky assets” κατά τον τελευταίο χρόνο δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια, αμφιβάλλουμε επίσης ότι θα συνεχιστεί το γενικευμένο sell-off που βλέπουμε σήμερα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Η Capital Economics αναφέρει ότι οι αποδόσεις των «ασφαλών» κρατικών ομολόγων συνεχίζουν πτωτικά και σήμερα με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί κατά περίπου 5 μονάδες βάσης, ωστόσο σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, αυτό δεν συνοδεύεται από διευρυμένο sell-off στις επενδυτικές κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

Ο S&P 500, προσθέτει η CE, ενώ κατέγραψε χθες νέο ιστορικό υψηλό, σήμερα κινείται πτωτικά, όπως συμβαίνει και με άλλους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες που εμφανίζουν απώλειες 1%-3%. Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας κινούνται ανοδικά σήμερα, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Το sell-off στα risky assets υποδεικνύει ότι το επενδυτικό κλίμα επιδεινώνεται, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες για την ανάκαμψη με φόντο και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

«Έχουμε σημειώσει και το παρελθόν, ότι δεδομένου του βαθμού αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές, που φαίνεται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί στις τιμές, δεν πιστεύουμε ότι τα risky assets θα συνεχίσουν να καταγράφουν μεγάλα κέρδη τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου τούτου, αμφιβάλλουμε επίσης ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά», συμπληρώνει η Capital Economics.