«Βουτιά» του Nasdaq μετά τις δηλώσεις Πάουελ για τον πληθωρισμό

«Βουτιά» του Nasdaq μετά τις δηλώσεις Πάουελ για τον πληθωρισμό

Βαριές απώλειες σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι το άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει αύξηση στον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι πιέσεις δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal, ο κ. Πάουελ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αναμένουμε, καθώς θα ανοίγει η οικονομία και θα αποκτά ρυθμό, ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός».

Όπως είπε, «αυτό αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές, ωθώντας τες προς τα πάνω».

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα σχόλια του Πάουελ, με τις μετοχές να παίρνουν την κατιούσα και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 1,11% ή 345,95 μονάδες, κλείνοντας στις 30.924,14, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 1,28% ή 48,98 μονάδων, στις 3.770,74 και ο τεχνολογικός Nasdaq είχε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,11% ή 274,28 μονάδες, στις 12.723,47.

Οι σημερινές απώλειες οδήγησαν τον Nasdaq σε αρνητικό έδαφος για το 2021 (-1,3% από την αρχή του έτους), αλλά και εντός πεδίου διόρθωσης, καθώς έχει χάσει πάνω από 10% από τα πρόσφατα ενδοσυνεδριακά υψηλά του.

Όσον αφορά τις μετοχές, οι Apple και Netflix κατέγραψαν απώλειες άνω του 1,5%, ενώ η Tesla έχασε 4,9%. 

Μετά τις δηλώσεις Πάουελ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκε στο 1,54%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεπεράσει το 1,6%, γεγονός που είχε οδηγήσει σε sell-off στις μετοχές.

Παράλληλα, συνεχίζουν να προβληματίζουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στη χώρα, καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν ελαφρώς μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με την οικονομία των ΗΠΑ όμως να απέχει αρκετά ακόμα από το να καλύψει τις θέσεις που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικότερα, για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 745.000 από τις 736.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση στις 750.000 σε έρευνα του Reuters.