«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές - Απώλειες 4,5% για την HSBC

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές - Απώλειες 4,5% για την HSBC

Παίρνοντας την σκυτάλη από την Ασία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς από τη μία η ανακοίνωση της Apple ότι δεν θα πιάσει τους στόχους για τα φετινά έσοδα αλλά και η κακή χρονιά της HSBC δείχνουν να επηρεάζουν το επενδυτικό κοινό.

Επίσης, ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός πλησίασε σήμερα τους 1.900, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκτός ηπειρωτικής Κίνας, με την συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων να παρατηρείται κυρίως στην επαρχία Χουμπέι και την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της εξάπλωσης της ιογενούς πνευμονίας COVID-19. 

Στην ηπειρωτική Κίνα σημειώθηκαν επιπλέον 98 θάνατοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στα 1.868 άτομα, σε ένα σύνολο 72.436 κρουσμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής υγείας της Κίνας.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 0,8%. Στην Φρανκφούρτη, ο DAX υποχωρεί 0,73% στις 13.683 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 διαμορφώνεται στις 6.052 μονάδες υποχωρώντας 0,53%.

Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο που καταγράφει απώλειες 0,23% στις 7.415 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,19%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχωρεί 0,13% στις 10.003 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η HSBC σημείωσε πτώση 53% στα καθαρά κέρδη της εξαιτίας, όπως αναφέρει, ενός σημαντικού ποσού απομείωσης κι ενώ παράλληλα σχεδιάζει να εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων με στόχο να μειώσει λειτουργικό κόστος και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Η τράπεζα, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης ως προς τα περιουσιακά στοιχεία ανακοίνωσε πως η αναδιάρθρωση αυτή θα οδηγήσει στην περικοπή έως και 35.000 θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ο κορονοϊός έχει συνέπειες για τα έσοδα της Apple, που θα είναι κατώτερα του αναμενομένου το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν προσωρινές δυσκολίες στην παγκόσμια τροφοδοσία των συσκευών iPhones, προειδοποίησε η αμερικανική εταιρεία, καθώς τόσο η ζήτηση (πωλήσεις) όσο και η προσφορά (παραγωγή) έχουν επηρεαστεί από την επιδημία της νόσου COVID-19 στην Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα iPhones θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο εξωτερικό.

Η Apple είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει ότι ο νέος ιός θα την πλήξει, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για το βαθμό της ζημιάς της σε αυτό το τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να φανεί τον Απρίλιο, όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να αναταράσσει τις επιχειρήσεις εν μέσω εκτιμήσεων ότι θα προκαλέσει και επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,36%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,48%, κλείνοντας στις 2.208 μονάδες.

Στην Κίνα ο Shanghai ολοκλήρωσε αμετάβλητος στις 2.984 μονάδες, ενώ ο Shenzhen ενισχύθηκε 0,58% στις 11.306 μονάδες.

Τέλος, στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε 1,40% στις 23.193 μονάδες διευρύνοντας τις χτεσινές απώλειές του.