7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Βουτιά κάτω από τις 880 μονάδες χωρίς αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Βουτιά κάτω από τις 880 μονάδες χωρίς αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Με πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα περίπου στα 37,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων πακέτων 1,15 εκατ. ευρώ) και ελλείψει αγοραστικής διάθεσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε βήματα προς τα πίσω σημειώνοντας την 7η αρνητική συνεδρίαση στις τελευταίες 8.

Μάλιστα ο τζίρος ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος που έχει καταγραφεί εντός της χρονιάς.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στις σημαντικές στηρίξεις των 874 μονάδων κλείνοντας με απώλειες 1,09% στις 876,96 μονάδες, όντας μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, από όπου υπάρχει καλή πιθανότητα κάποιας ανοδικής αντίδρασης τουλάχιστον έως τις 890.

Οι απώλειες ήταν εκτεταμένες όχι τόσο σε ποσοστιαίο μέγεθος, όσο στους πτωτικούς τίτλους. Ειδικότερα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τον 25άρη τις δέχθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-4%), ωστόσο από αυτές, μόνο εκείνες του Σαράντη, της Eurobank, της Viohalco και της ΕΕΕ διασώθηκαν με θετικό πρόσημο (ενώ στο σύνολο της αγοράς, μόλις 21 έκλεισαν θετικές αντί 100 αρνητικών).

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν είναι ισχυρά, για δύο λόγους. Πρώτον, όπως ειπώθηκε, ο ημερήσιος τζίρος συναλλαγών ήταν και πάλι πολύ χαμηλός, και δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπάρχει πτωτική τάση.  Δεύτερον, οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας (4 Ιουλίου), με τις λοιπές διεθνείς αγορές να έχουν επίσης περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Εν πάση περιπτώσει, και όποια δικαιολογία κι αν υπάρχει, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να πλαγιολισθαίνει. Ένα μέρος των μετοχών επίσης έχασε την ανοδικότητά του, όπως εξάλλου σημειώνουμε επιμέρους περιπτώσεις στο live. Ενδεικτικά, μαζί με τους... πρωτοπόρους ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ που είχαν από προηγούμενες συνεδριάσεις δώσει σήμα εξόδου, σήμερα οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Mytilineos έχασαν τη... μάχη με τη διάσπαση.

Βεβαίως, άλλες ακόμα συντηρούν το ανοδικό τους τέμπο, με τις τραπεζικές να είναι οι κρισιμότερες αυτών, και το σύνολο του Τραπεζικού Δείκτη βρίσκεται σε καλό μοτίβο, πλην όμως απαιτείται εγρήγορση για κατοχύρωση των 550, ειδάλλως θα επέλθει λύση προς τις 510.

Η μεσοπρόθεσμη εικόνα δεν έχει μεταβληθεί σε καμία περίπτωση. Οι τοποθετήσεις σε επιλεγμένους τίτλους συνεχίζεται, ακόμα και με αυτόν τον ρυθμό. Καθώς έχουμε απομακρυνθεί ποσοτικά από το σημείο «εκπυρσοκρότησης» προς τις 1.040 μονάδες (το επίπεδο των 911), κι έχοντας πάρει έγκαιρα σήματα εξόδου, μερικής ή ολικής από αγοραστικές θέσεις, περιμένουμε το κατάλληλο σημείο επανατοποθετήσεων, εφόσον κρίνουμε τις εκείθεν περιστάσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.