"Βουτιά" έως 1,5% για το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

"Βουτιά" έως 1,5% για το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Σοβαρές πιέσεις έναντι όλων των βασικών νομισμάτων δέχεται στην αγορά συναλλάγματος το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και για διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στα τρέχοντα επίπεδα.

Αρχικά το ευρώ αντέδρασε ανοδικά, μετά την ανακοίνωση ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα περιοριστούν από τα €80 δισ. στα €60 δισ., και "σκαρφάλωσε" έως το 1,0874 έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τις 14 Νοεμβρίου.

Σύντομα, ωστόσο, τα κέρδη εξανεμίστηκαν, καθώς οι επενδυτές "ζύγισαν" την απόφαση της χρονικής επέκτασης του QE, με αποτέλεσμα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να αρχίσει να υποχωρεί.

Αυτή την ώρα το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό έως και 1,39% έναντι του αμερικάνικου νομίσματος στα 1,0608 δολάρια, καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα του σε διάστημα πέντε μηνών και σε τροχιά να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Brexit. 

Έναντι της βρετανικής λίρας κινείται επίσης πτωτικά κατά 0,87% στα 0,8450, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος υποχωρεί 1,07% στα 121,12 γεν. Απώλειες σημειώνει το ευρωπαϊκό νόμισμα και έναντι του ελβετικού φράγκου, υποχωρώντας 0,52% στο 1,0782.

Την ίδια στιγμή, το ευρώ υποχωρεί σε ποσοστό 0,92% έναντι του αυστραλιανού δολαρίου, 1,55% έναντι του καναδικού δολαρίου και 1,36% έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας.