Βουτιά χωρίς τέλος στην Wall Street - Κραχ 3.000 μονάδων ο Dow Jones

Βουτιά χωρίς τέλος στην Wall Street - Κραχ 3.000 μονάδων ο Dow Jones

Ελεύθερη πτώση πραγματοποίησαν για ακόμα μία συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται ακόμα περισσότερο λίγο πριν το κλείσιμο όταν ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ύφεσης λόγω κορονοϊού.

Εiδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με ιστορική βουτιά 2,999 μονάδων ή 12,95% υποχωρώντας στις 20.186 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 12% και βυθίστηκε στις 2.386 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που καταποντίστηκε κατά 12,32% και έκλεισε στις 6.904 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι ότι ο S&P 500 υποχώρησε άνω του 8% λίγο μετά το άνοιγμα κάτι που οδήγησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης διάρκειας 15 λεπτών. Επιπλέον, ο Dow Jones κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ποσοστιαία ημερήσια επίδοση της ιστορίας του και τη χειρότερη από το κραχ του 1987.

Παρά τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» ύψους 700 δισ. δολαρίων την Παρασκευή, ο πανικός παρεμένει διάχυτος στους επενδυτές την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι από την επιδημία του κορονοϊού Covid-19 αυξάνονται ραγδαία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η έξαρση της επιδημίας έχει προκαλέσει γενικευμένο συστημικό σοκ σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου αλλά και όλα τα assets, καθώς χαρακτηριστικό είναι ότι πέρα από το πετρέλαιο που έχασε τα 30 δολάρια, την ίδια ώρα είδε τιμή του να υποχωρεί κάτω από τα 1.500 δολάρια και ο χρυσός, έχοντας απολέσει σχεδόν 200 δολάρια από το υψηλό της προηγουμένης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εκφράζοντας παράλληλα όμως την εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπαίνει σε ύφεση κάτι που κλιμάκωσε τις απώλειες των δεικτών.

«Μπορεί να εισέλθουμε σε ύφεση όμως θα λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ο ιός μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Αύγουστο ή τον Ιούλιο, δεν ξέρω», ανέφερε στις δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος και ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων, τη στιγμή που όλο περισσότερες πόλεις και πολιτείες λαμβάνουν αυστηρά μέτρα.

Ο πρόεδρος Τραμπ, εκτός των άλλων πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του θα στηρίξει τις αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Η τελευταία εβδομάδα  βαπτίστηκε ως η χειρότερη εβδομάδα για τις κεφαλαιαγορές από την οικονομική κρίση του 2008 και για τις ΗΠΑ πλέον, καθώς η  έλλειψη ρευστότητας στην αμερικανική διατραπεζική και στα αμερικανικά ομόλογα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση.

Μέχρι ο ιός να κάνει το peak του και να πάρει ο ρυθμός του επιτέλους την πολυπόθητη καθοδική πορεία, θα διαβάζουμε ειδήσεις όπως αυτή της Apple ότι κλείνει όλα της τα καταστήματα εκτός Κίνας εως τις 27 Μαρτίου, ή  τη χτεσινή της ΝΙΚΕ για κλείσιμο όλων των καταστημάτων σε ΗΠΑ, Καναδά, Δυτική Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ή την αναζήτηση λιμανιών για «παρκάρισμα» των κρουαζιερόπλοιων ή ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δίνουν μάχη ακόμα και για την επιβίωση τους.