"Βουτιά" άνω του 4% στο Χρηματιστήριο

"Βουτιά" άνω του 4% στο Χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Διευρύνονται οι απώλειες για το χρηματιστήριο Αθηνών καθώς καταγράφονται απώλειες της τάξεως του 3,75% στις 586,02 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το limit down της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς από το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα €0,462 με όγκο μόλις 580.000 τεμάχια, με τους πωλητές να συνωστίζονται με 581 εκατ. τεμάχια.

Πρόκειται για ένα γενικό sell off στην ελληνική αγορά κατά την πρώτη ημέρα άρσης των capital controls, καθώς όπως φαίνεται υπήρξαν εγκλωβισμένα επενδυτικά κεφάλαια από τον Ιούλιο όπου και είχαν επιβληθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Τον γενικό δείκτη παρασύρουν χαμηλότερα τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίοι δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις:

Η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει απώλειες 6,28% στα €4,63.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ χαμηλότερα κατά 3,83% στα €4,27.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ με απώλειες 5,56% στα €5,95.

Η απόφαση να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στο Χρηματιστήριο, σηματοδοτεί ουσιαστικά για τους επενδυτές και τους επαγγελματίες επιστροφή στην κανονικότητα.

Φυσικά και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό μιας χρηματιστηριακής αγοράς η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, αλλά το νόμισμα έχει κι άλλη όψη.

Έχοντας μόλις χθες γίνει γνωστό το ποσοστό των ξένων μετόχων στις «ελληνικές» τράπεζες και έχοντας την εμπειρία του τι επακολούθησε των προηγούμενων δύο ΑΜΚ των τραπεζών, δεν μπορούμε να μην επιστήσουμε την προσοχή.

Γνωρίζοντας ότι την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο δίνουν οι ξένοι θεσμικοί και πως αυτοί πλέον κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο των τραπεζών, η άρση των περιορισμών που έγινε εχθές τους διευκολύνει κατά πολύ στο να πουλήσουν (όταν αυτοί αποφασίσουν), αποκομίζοντας κέρδη.

Κι επειδή για κάθε πωλητή αντιστοιχεί κι ένας αγοραστής, θα πρέπει οι ίδιοι κανόνες να ισχύουν και για την απέναντι πλευρά.

Στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ των τραπεζών ακολουθήσει ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο (όπως και τις προηγούμενες φορές), οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις μετοχές, καθώς τυχόν απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε εγκλωβισμό.

Ο τζίρος στο ταμπλό διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε 50,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει μέχρι τώρα πράξη, 18 κινούνται ανοδικά, 63 πτωτικά και 13 παραμένουν αμετάβλητες.