Βουτιά άνω του 2% στις ευρωαγορές

Βουτιά άνω του 2% στις ευρωαγορές

Τη μεγαλύτερη πτώση τους το τελευταίο τρίμηνο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να εντείνονται περαιτέρω έπειτα από την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει εμπόδια σε κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τεχνολογικό κλάδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση καταρτίζει νέους κανόνες που θα απαγορεύουν σε εταιρείες των οποίων το 25% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου είναι κινεζικής ιδιοκτησίας να εξαγοράζουν αμερικανικές που κατέχουν «σημαντικές τεχνολογίες».

Επιπλέον, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ καταρτίζουν σχέδια για να υπάρξουν «αυστηρότεροι» έλεγχοι των εξαγωγών προς την Κίνα, ώστε να μην περιέρχονται τεχνολογίες που χαρακτηρίζονται σημαντικές για την αμερικανική βιομηχανία σε κινεζικά χέρια.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,04% στις 377,17 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Μαρτίου.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με απώλειες 2,46% στις 12.270 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,92% στις 5.283 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 2,24% και έκλεισε στις 7.509 μονάδες. 

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές της περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 2,44% στις 21.355 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να κλείνει με απώλειες 1,78% στις 9.617 μονάδες.

Υπό το φόβο του εμπορικού πολέμου, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών που υποχώρησε συνολικά κατά 2,34%, καθώς την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει να επιβάλει και εκεί νέους δασμούς.