«Βουτιά» άνω του 2% στις ευρωαγορές μετά τις προβλέψεις της Fed

«Βουτιά» άνω του 2% στις ευρωαγορές μετά τις προβλέψεις της Fed

Σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 2% καταγράφουν την Πέμπτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού προκαλεί ανησυχία και επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 2,39% και βρίσκεται στις 359,42 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό τομέ να σημειώνει πτώση 5,3%, ενώ και όλοι οι επιμέρους τομείς διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 2,57% και βρίσκεται στις 12.208 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 4.919 μονάδες, με απώλειες 2,65%.

Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 6.182 μονάδες με πτώση 2,31%, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB χάνει 2,5% στις 19.263 μονάδες. Τέλος, ισχυρή πτώση 2,9% σημειώνει και ο ισπανικός IBEX 35, ο οποίος βρίσκεται στις 7.440 μονάδες.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως «η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη», προκαλώντας την ανησυχία των επενδυτών που είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως τα χειρότερα για την αγορά μετά το lockdown είχαν παρέλθει. 

«Δεν έχουμε σκεφτεί να αυξήσουμε τα επιτόκια. Δεν έχουμε καν σκεφτεί να αρχίσουμε να εξετάζουμε την αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, προσθέτοντας πως «αυτό που σκεφτόμαστε είναι πώς θα παρέχουμε στήριξη στην οικονομία. Θεωρούμε ότι αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε πως η ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ κατά το 2020 θα ανέλθει στο 6,5%, ενώ η ανάπτυξη που θα έρθει το επόμενο έτος εκτιμάται σε ποσοστό 5%.

Νωρίτερα, με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τις συνεδριάσεις τους και οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει πτώση 2,82% στις 22.472 μονάδες, ενώ απώλειες 1,86% κατέγραψε και ο δείκτης HSI στο Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα, με πτώση 0,78% έκλεισε και ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα που διαμορφώθηκε στις 2.920 μονάδες.