«Βουτιά» 3,9% για το πετρέλαιο μετά τo νέο γύρο δασμών

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019, 18:31
-A +A
«Βουτιά» 3,9% για το πετρέλαιο μετά τo νέο γύρο δασμών

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, την πρώτη ημέρα των συναλλαγών τους μετά την εφαρμογή νέου γύρου δασμών εκατέρωθεν από ΗΠΑ και Κίνα.

Ειδικότερα, το Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί που είχαν ανακοινώσει οι ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα ύψους 112 δισ. δολαρίων, ενώ από την πλευρά της η Κίνα ενεργοποίησε επίσης νέους δασμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν και την επιβολή πρόσθετης χρέωσης 5% στο αμερικάνικο πετρέλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, όπου το αμερικανικό αργό μπαίνει στο «στόχαστρο» των δασμών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και βρίσκονται σε καλό δρόμο, ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Συγκεκριμένα, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει συμφωνήσει στους όρους για την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών και ως αποτέλεσμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού WTI παραδόσεως Οκτωβρίου, το οποίο κατέγραφε νωρίτερα απώλειες άνω του 3,9%, πλέον υποχωρεί κατά 3,48% ή 1,88 δολάρια με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 53,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Παρομοίως, το ευρωπαϊκό αργό καταγράφει επίσης απώλειες, αν και πιο περιορισμένες, με την τιμή του να υποχωρεί κατά 1,96% ή 1,16 δολάρια και να βρίσκεται στα 57,52 δολάρια ανά βαρέλι. 

Επιπλέον πίεση στις τιμές του πετρελαίου προκαλεί ο τυφώνας Ντόριαν, ο οποίος υποβαθμίστηκε μεν σε καταιγίδα κατηγορίας 3, ωστόσο αναμένεται ότι θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα είχαν ενισχυθεί κατά 1,7%, μετά τη μεγάλη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 09/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα