«Βούλιαξε» το πετρέλαιο - Κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι

«Βούλιαξε» το πετρέλαιο - Κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι

Πτώση για το πετρέλαιο κάτω από τα 41 δολάρια ανά βαρέλι μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Αρχής Ενέργειας των ΗΠΑ που έδειξε αύξηση των αποθεμάτων για δέκατη διαδοχική εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση έδειξε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια  για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 27η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια.

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει ο OPEC, ενώ όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, ήδη κυκλοφορεί μια έκθεση ενός Ιρανού αξιωματούχου που κάνει λόγο για συμφωνία μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου να μειώσουν την παραγωγή. Ωστόσο, η ίδια έκθεση αναφέρει πως η συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του περσικού κόλπου. Το γεγονός αυτό κάνει τους αναλυτές να αμφισβητούν την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας καθώς χωρίς τη μείωση της παραγωγής από αυτές τις χώρες, ουσιαστικά δεν μπορεί κάποιος να κάνει λόγο για μείωση της συνολικής παραγωγής.

Tο συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου αργού πετρελαίου έχασε 4,6% ή 1,91 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 39,94 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Η τιμή του βαρελιού έπεσε κάτω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά από τις 26 Αυγούστου.

Σημειώνεται επίσης  πως με υψηλά 7μήνου φλέρταρε το δολάριο έναντι του ευρώ.