Bloomberg: Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλό 15 ετών αν κερδίσει η Marine Le Pen

Bloomberg: Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλό 15 ετών αν κερδίσει η Marine Le Pen

Σε χαμηλό 15 ετών μπορεί να υποχωρήσει το ευρώ αν η Marine Le Pen γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, με την άμεση αντίδραση του νομίσματος να αναμένεται παρόμοια με εκείνη της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κοινό νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει στο 1 δολάριο ή και χαμηλότερα, μια ημέρα μετά τη νίκη της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με 23 από τους 38 που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου, με 5 από αυτούς να εκτιμούν πτώση κάτω των 95 σεντς.

Σημειώνεται πως η Le Pen έχει απειλήσει να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο ευρώ.

Μια πτώση στο 1 προς 1 για πρώτη φορά από το 2002 θα αντιπροσωπεύει «βουτιά» πάνω από 7% από το επίπεδο των 1,08 δολαρίων που κινείται τώρα, ενώ μια περαιτέρω υποχώρηση κάτω από τα 95 σεντς θα αγγίζει σχεδόν το -12%.

«Η αντίδραση της αγοράς θα είναι πολύ αρνητική καθώς οι κίνδυνοι μετατροπής του χρέους έχουν αποτιμηθεί μόνο σε μέτριο βαθμό», ανέφερε ο Frederik Ducrozet, αναλυτής της Banque Pictet & Cie στη Γενεύη, ο οποίος εκτιμά πως το ευρώ θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 1 προς 1 σε ενδεχόμενη νίκη της Le Pen.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο η Le Pen να κερδίσει θεωρείται απίθανο, με οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Bloomberg να δίνουν ένα 20% πιθανότητα η Le Pen να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.