BlackRock: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα και... άλλες 10 συμβουλές από τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων του πλανήτη

BlackRock: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα και... άλλες 10 συμβουλές από τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων του πλανήτη

Αμερικανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών, εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων έναντι των κρατικών τίτλων και επιλεγμένες μετοχές στους κλάδους της τεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης και της πράσινης ενέργειας, επιλέγει ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον πλανήτη για το 2021.

Η BlackRock κάνει λόγο για 3 βασικά ζητήματα που διαμορφώνουν το περιβάλλον στη μετά covid εποχή. Το πρώτο είναι μία περίοδος αυξημένου πληθωρισμού με επιπτώσεις για όλο το επενδυτικό σύμπαν. Το δεύτερο είναι η επιτάχυνση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων με το δίπολο ΗΠΑ-Κίνα να μεταλλάσσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και το τρίτο είναι οι νέες τάσεις που πλέον κυριαρχούν, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η βιωσιμότητα και η ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων.

Τι προτείνει η εταιρεία που διαχειρίζεται πάνω από 7,8 τρισ. δολάρια:

1. Μετοχές:  Δίνει σύσταση «neutral» για τις μετοχές μακροπρόθεσμα δεδομένων των ενισχυμένων αποτιμήσεων και με φόντο τα προβλήματα σε επίπεδο κερδοφορίας και μερισμάτων. Δείχνει προτίμηση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Την ίδια ώρα αναβαθμίζει τις μετοχές σε «overweight» σε ορίζοντα 6-12 μηνών καθώς εκτιμά ότι η επανεκκίνηση θα επιταχυνθεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

2. ΗΠΑ – Αναβαθμίζει σε overweight τις αμερικανικές μετοχές. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της υγείας προσφέρουν έκθεση στην ανάπτυξη, ενώ μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης θα δεχθούν ώθηση από την κυκλική ανάκαμψη το 2021.

3. Ευρώπη – Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε underweight, υποστηρίζοντας ότι η αγορά έχει σχετικά υψηλή έκθεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που δέχεται πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια. Αντιμετωπίζει παράλληλα προβλήματα ανάπτυξης, ακόμη και κατά την αυξημένη ανάκαμψη μετά τα εμβόλια.

4. Διατηρεί underweight για τις ιαπωνικές μετοχές, σημειώνοντας ότι άλλες ασιατικές οικονομίες ίσως ωφεληθούν περισσότερο από την πιο προβλεπόμενη εμπορική πολιτική της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Επιπλέον, το ενισχυμένο γεν σε περιβάλλον αποδυνάμωσης του δολαρίου αποτελεί βαρίδι για τις ιαπωνικές εξαγωγές.

5. Δίνει overweight για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, εκτιμώντας ότι θα είναι από αυτές που θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανάκαμψη που θα φέρουν τα εμβόλια. Επίσης, οι προβλέψεις για το δολάριο και την πολιτική Μπάιντεν ευνοούν τις αναδυόμενες.

6. Εταιρικα ομόλογα: Δίνει σύσταση «neutral» στα εταιρικά ομόλογα μακροπρόθεσμα, εξηγώντας ότι τα spreads των τίτλων με αξιολόγηση investment grade δεν προσφέρουν αρκετά έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών

- Συνεχίζει να προτιμά τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων

- Σε ορίζοντα 6-12 μηνών εκτιμά ότι τα εταιρικά ομόλογα θα σημειώσουν καλές επιδόσεις λόγω της επανεκκίνησης και των μέτρων στήριξης, ακόμη και σε περιβάλλον μειωμένων spreads και κατάργησης ορισμένων έκτακτων μέτρων στήριξης.

7. Κρατικά ομόλογα: Η μακροπρόθεσμη επενδυτική επιλογή των κρατικών ομολόγων χάνει σημαντικά με τις αποδόσεις να βρίσκονται στα χαμηλότερα… των χαμηλών. Τόσο χαμηλά επιτόκια μειώνουν την ικανότητα της συγκεκριμένης επένδυσης να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε χρηματιστηριακά sell-off. Προτιμά τα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ομόλογα καθώς βλέπει την πιθανότητα αυξημένου πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

8. Δίνει underweight για τα αμερικανικά ομόλογα καθώς εκτιμά ότι οι ονομαστικές αποδόσεις θα παραμείνουν κοντά στα υφιστάμενα επίπεδα, όμως οι πραγματικές αποδόσεις θα μειωθούν εν τω μέσω ενισχυόμενων πληθωριστικών προσδοκιών.

9. Δίνει σύσταση Overweight για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης,μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ελληνικές εκδόσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν υπεραποδώσει τελευταία. Η BlackRock βλέπει περαιτέρω πτώση των αποδόσεων και των spreads εξαιτίας της ενίσχυσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και άλλων μέτρων στήριξης.

10. Την ίδια ώρα δίνει σύσταση neutral για τα γερμανικά ομόλογα, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η ΕΚΤ να συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση για περισσότερο.

11. Μετρητά: Δίνει σύσταση «neutral» για τα μετρητά, σημειώνοντας ότι τα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τις αγορές μετοχών και εταιρικών ομολόγων. «Το να κρατάς στην άκρη κάποια μετρητά έχει νόημα, ως μαξιλάρι έναντι του κινδύνου νέων αναταράξεων στην πλευρά της προσφοράς, που θα οδηγούσαν σε πτώση μετοχές και ομόλογα», αναφέρει.

ΤΑΣΕΙΣ

1. Νέος.. πληθωρισμός: Μπαίνουμε σε μία περίοδο ισχυρότερης ανάπτυξης και χαμηλότερων πραγματικών αποδόσεων καθώς η επανεκκίνηση επιταχύνεται και οι κεντρικές τράπεζες περιορίζουν την αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων, ακόμη και σε περιβάλλον ενίσχυσης του πληθωρισμού. Σε αυτή τη νέα εποχή, ο πληθωρισμός θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε σύγκριση με το παρελθόν.

2. Παγκοσμιοποίηση… αλλιώς: Η πανδημία επιταχύνει τον γεωπολιτικό μετασχηματισμό όπως τη νέα τάξη πραγμάτων με το δίπολο ΗΠΑ-Κίνας αλλά και την αναδόμηση των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, με το βάρος να πέφτει περισσότερο στην ανθεκτικότητα και λιγότερο στην αποτελεσματικότητα. Προτείνει τη διαφοροποίηση μεταξύ χωρών και την έκθεση στην Κίνα, σε assets από το… πάνω ράφι.

3. Έκρηξη πράσινων επενδύσεων: Με δεδομένο ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα έχουν πρόσφατα παρουσιάσει πιο φιλόδοξους στόχους για τον μηδενισμό των εκπομπών ρύπων, η BlackRock εκτιμά ότι θα ζήσουμε μία τεκτονική αλλαγή στο επενδυτικό σύμπαν καθώς θα χρειαστούν τεράστια project πράσινης ενέργειας για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση. Η τάση αυτή, σημειώνει ο οίκος, θα κυριαρχήσει όχι τα επόμενα χρόνια αλλά τις επόμενες δεκαετίες.