7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Bitcoin: Πότε θα ξεπεράσει ξανά το επίπεδο των $50.000 - Τι να αναμένουμε για το 4ο τρίμηνο

Bitcoin: Πότε θα ξεπεράσει ξανά το επίπεδο των $50.000 - Τι να αναμένουμε για το 4ο τρίμηνο

Το υψηλό επτά ημερών άγγιξε το Σάββατο η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin στα $48,383.33, σημειώνοντας μεγάλη απόκλιση από το αντίστοιχο χαμηλό των επτά ημερών στα $41,002.93. Αυτό ισοδυναμεί σε άνοδο 11,9% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, δημιουργώντας νέες προσδοκίες για τους επενδυτές που τώρα αναμένουν πότε το δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα θα ξεπεράσει ξανά τα $50.000. Σχετικά με τις προοπτικές ανόδου, αξίζει να σημειώσουμε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κάτω κατά 25,9% από το υψηλό των $64.804,72 που είχε σημειώσει το $BTC στις 14 Απριλίου του 2021.

Περνώντας στο 4ο τρίμηνο, αυτά είναι μερικά από τα μακροοικονομικά ζητήματα στα οποία δίνουμε προσοχή:

1. Πιθανό shutdown και ταβάνι χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης

Δεν βλέπουμε ουσιαστικό κίνδυνο για το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης. Είχαμε αυτή την κατάσταση πολλές φορές στο παρελθόν επί εποχής Ομπάμα και Τραμπ. Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν θα επηρεαστεί ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση.

Το ανώτατο όριο του χρέους, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει κάποιον κίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο κίνησης καθώς το Υπουργείο Οικονομικών θα τελειώσει πραγματικά με μετρητά προς τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα το σέρνουν για να το χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί για τα συμφέροντά τους στο μεγάλο λογαριασμό υποδομής. Είναι πιθανό ότι τελικά θα λύσουν το ζήτημα. Δεν νομίζουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διακινδυνεύσουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο μπλόκο για αυτό -ειδικά εν μέσω πανδημίας.

2. Το κινεζικό Crackdown στα κρυπτονομίσματα

Η πρόσφατη λήψη μέτρων έναντι των κρυπτονομισμάτων από την κινεζική κυβέρνηση ήταν η πιο δρακόντεια και ευρύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές. Υπάρχει ενδεχομένως πρόσθετη επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο θεωρούμε ότι αυτές έχουν ήδη κοστολογηθεί από την αγορά και δεν θα επηρεάσουν σημαντικά - ακόμα και με την λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Προηγούμενες ανακοινώσεις κατά των κρυπτονομισμάτων όπως αυτές του Μαΐου 2021 και του Νοεμβρίου 2020 είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάζουν πτωτικά τις αγορές για περίπου δύο μήνες. Περιμένουμε παρόμοια κατάσταση και εδώ.

3. Αποφάσεις SEC σχετικά με το BTC ETF

Η αγορά περιμένει με ανυπομονησία τις εγκρίσεις για την έναρξη διαπραγμάτευσης των BTC ETF στις ΗΠΑ. Οι περίοδος εγκρίσεων ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου και συνεχίζονται έως το τέλος του μήνα. Αυτές οι πρώτες εφαρμογές θα παρακολουθούνται στενά και θα δώσουν μια καλή ένδειξη για την προσέγγιση της SEC σε αυτό το ζήτημα. Αυτό θα επεκταθεί έως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αιτήσεις των VanEck και Wisdomtree που θεωρούνται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες αποδοχής από την αγορά.

Σύμφωνα με την VanEck η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης της για το bitcoin ETF φτάνει στην τελευταία προθεσμία του - που σημαίνει ότι η SEC δεν μπορεί να αναβάλει ξανά την απόφασή της - στις 14 Νοεμβρίου.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές της αγοράς δηλώνουν ότι δεν αναμένουν από την SEC να εγκρίνει ένα ETF bitcoin μέχρι τουλάχιστον το 2023, οι επαγγελματίες του κλάδου είναι πιο αισιόδοξοι για τις προτεινόμενες μελλοντικές προσφορές.

Ιδιαίτερο μήνυμα από την αγορά και από την προσφορά ομολόγων από το Coinbase

Στις 13 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε σχέδια για την άντληση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προσφορά junk bond, αλλά κατέληξαν να συγκεντρώσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις επταετούς και 10ετούς περιόδους, με επιτόκια 3,375% και 3,625% αντίστοιχα.

«Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή», έγραψε το Bloomberg στις 14 Σεπτεμβρίου, με ενδιαφέρον από επενδυτές που ξεπερνούσε τα τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια» και όμως, μόλις δέκα ημέρες αργότερα, μετά από τα νέα της τελευταίας απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων της Κίνας. Όμως το Bloomberg περιέγραψε την προσφορά ομολόγων ως «χάλια»

Σε αντίθεση με τη MicroStrategy Inc., η οποία χρησιμοποίησε την αγορά ομολόγων για να χρηματοδοτήσει τις αγορές bitcoin, το Coinbase σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα μετρητά που συγκεντρώθηκαν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε από την ανάπτυξη νέων προϊόντων έως την υλοποίηση εξαγορών.

Το επιτόκιο που πρέπει να πληρώσει η Coinbase είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα συγκρίσιμα εταιρικά ομόλογα, σημείωσε το Bloomberg.

Γενική κατεύθυνση της αγοράς

Συνολικά, δυσκολευτήκαμε να βρούμε οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση για την κατεύθυνση εν μέσω των μακροοικονομικών της αγοράς. Η στρατηγική που προτείνεται για τους επενδυτές για το τέταρτο τρίμηνο είναι να παραμείνουν αρκετά ουδέτεροι και ευκίνητοι - με ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν πιθανές τάσεις της αγοράς - που μπορεί να οδηγήσουν το $BTC και στις δύο κατευθύνσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.