7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Big Bang στα κρυπτονομίσματα- Με χρηματιστηριακή αξία $65 δισ. το αναμενόμενο IPO του Coinbase

Big Bang στα κρυπτονομίσματα- Με χρηματιστηριακή αξία $65 δισ. το αναμενόμενο IPO του Coinbase

Το μεγαλύτερο αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, προχώρησε σε δημόσια εγγραφή με σκοπό το IPO. Είχαμε αναφερθεί σχετικά σε προηγούμενο άρθρο μας. Από τις πρώτες ενέργειες της εταιρείας ήταν η αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου, με την προσθήκη του πασίγνωστου venture capitalist Marc Andreessen, τον βετεράνο της Google Gokul Rajaram, αλλά και την πρώην CFO της Cisco Kelly Kramer.

Ας δούμε τι γνωρίζουμε για την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μέχρι σήμερα:

Η εταιρεία χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Ιδρύθηκε το 2012, και το Δεκέμβριο του 2020 ξεπέρασε το 1 δισ. σε όγκο συναλλαγών ημερησίως. Έχει μια βάση 35 εκατομμυρίων πελατών, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είναι δημοσίως διαθέσιμες προσθέτουν κάθε μέρα περίπου 13.000 ιδιώτες πελάτες. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία του όγκου προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές, που σημαίνει ότι απολαμβάνουν μειωμένα τέλη συναλλαγών. Ο μέσος όρος συναλλαγής ανέρχεται στα $6000 ενώ το 90% του όγκου αφορά διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων με παραδοσιακά νομίσματα.

Το ανταλλακτήριο μέχρι σήμερα έχει σηκώσει $500 εκατομμύρια. Η τελευταία χρηματοδότηση τον Οκτώβριο του 2018 (Series E) έδινε στην εταιρεία μια αποτίμηση $8 δισ.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στην διάθεση μας βλέπουμε ένα multiple 28x το 2016, 2x το 2017, 6x το 2018. Το Coinbase είναι ιδιωτική εταιρεία, που σημαίνει ότι έχουμε ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με τα οικονομικά της δεδομένα, και τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από φημολογία και δημοσιεύσεις τύπου.

Τα βασικά προϊόντα τους είναι τα:

- Coinbase Pro, Coinbase Prime & το ανταλλακτήριο: τα τέλη συναλλαγών είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών τους.

-Υπηρεσίες θεματοφύλακα για θεσμικούς πελάτες

-Debit Cards ένα σχετικά νέο προϊόν που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 για Ευρωπαίους πελάτες και ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 για αμερικανούς πελάτες.

-Coinbase Ventures Η εταιρεία έχει επενδύσει σε μερικά από τα σημαντικότερα startups στις αγορές των κρυπτονομισμάτων που περιλαμβάνουν τα Compound, BlockFi, Dharma, Etherscan, Keep, BisonTrails, UMA, Instadapp, Celo, Notional, DerivaDex, Open Sea, Unblock, Curv, Coinmine, Amber Group, Audius, Reserve, Immutable, Blocknative, TokenDaily, Horizon Games, Securitize, Nomics, Alchemy, Dapper Labs και πολλά ακόμα. Αυτές οι επενδύσεις από μόνες τους μπορεί να είναι ιδιαίτερης μεγάλης αξίας ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια πληροφόρηση.

Με βάση των όγκο συναλλαγών που δημοσιεύεται, μπορούμε να προσεγγίσουμε τα εκτιμώμενα τέλη συναλλαγών τα οποία κατά το 2019 διαμορφώνονται στα 645.000.000 και το 2020 πρέπει να ξεπερνούν το 1.408 δις. Εάν συνεχίσει την ανάπτυξη με τους ίδιους ρυθμούς, τότε το 2023 πρέπει να ξεπερνάει τα έσοδα των $2 δισ, και το 2024 τα $2.22 δισ!.

Ένα breakdown των τελών συναλλαγής για το 2020 είναι το ακόλουθο:

1. Onramp Fees (κατάθεση μετρητών) & Offramp Fees (ανάληψη μετρητών) $88 εκατομμύρια

2. Τέλη συναλλαγών trading $1.4 δις με 85% να υπολογίζεται στην χαμηλότερη βαθμίδα για τους χρήστες του Coinbase Pro

3. Custody $100 εκατομμύρια

4. Staking as a Service Fess $13.5 εκατομμύρια

5. Debit Card Revenue $26 εκατομμύρια

Τι valuation έχουν άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ;

Για την σύγκριση θα χρησιμοποιήσουμε την συσχέτιση Price to Sales Ratio, δηλαδή την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ως ποσόστωση των εσόδων.

Δημόσιες εταιρείες:

Προς το παρόν είναι εισηγμένες δύο “παρεμφερείς” εταιρείες, σημαντικά χαμηλότεροι βεληνεκούς :

BC Technology Group (836 ΗΚ) και Diginex (EQOS US) στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και του Nasdaq αντίστοιχα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα συγκρίνοντας με το απαισιόδοξο ratio των παραδοσιακών ανταλλακτηρίων ( 12x) το Coinbase αναμένεται να αποτιμηθεί στα $19 δισ, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο στα $32 δις (19,9 x).

Ωστόσο τα παραπάνω δεδομένα μπορεί να μην έχουν βάση για τους εξής λόγους:

1. Δεν γνωρίζουμε πόσα κρυπτονομίσματα έχει στα αποθεματικά της εταιρεία. Θεωρείται δεδομένο πως θα έχει αποταμιεύσεις σε κρυπτονομίσματα

3. Είναι άγνωστη η αποτίμηση του Coinbase Ventures, που μπορεί να αποτιμάται από μόνο του σε δις

3. Δεν γνωρίζουμε εάν η εταιρεία παρέχει άλλες υπηρεσίες όπως δάνεια

4. Δεν υπολογίζουμε τις προσδοκίες των επενδυτών που θέλουν να αποκτήσουν στο επενδυτικό τους portfolio μια έμμεση συμμετοχή στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, αλλά δεν θέλουν να εκτεθούν άμεσα στην μεταβλητότητα των ψηφιακών νομισμάτων

5. Δεν γνωρίζουμε τον ενθουσιασμό της κοινότητας κρυπτονομισμάτων που αναμένεται να συμμετέχει μαζικά

Για τους παραπάνω λόγους, η “μετοχή” του Coinbase αυτή την στιγμή διαπραγματεύεται στα grey markets στα $230- $240 ανά μετοχή, δηλαδή με κεφαλαιοποίηση $65 δισ. (250.000.000 μετοχές)!

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, δημιούργησε ένα ψηφιακό νόμισμα που ισοδυναμεί με μια μετοχή του Coinbase, και θα εξαργυρωθεί με την μέση τιμή κατά τις πρώτες 24 ώρες από την δημόσια διαπραγμάτευση της εταιρείας.

Να σημειώσουμε ότι η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη, οπότε το ρίσκο της λάθους αποτίμησης από ένα επενδυτικό κοινό με μεγάλη συμμετοχή στις αγορές κρυπτονομισμάτων να είναι λανθασμένη. Ο όγκος συναλλαγών είναι μικρότερος από $2.5 εκατομμύρια, ενώ η εταιρεία είχε αντίστοιχη ενέργεια και για το IPO της Airbnb. Αξίζει να σημειώσουμε πως στην αντίστοιχη περίπτωση, ήταν επενδυτική ευκαιρία καθώς η μετοχή του AIRBNB στο grey market διαπραγματευόταν σχεδόν στο 50% της αρχικής τιμής που άνοιξε στο χρηματιστήριο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.