Βank of America Merrill Lynch: Ο Shanghai Composite θα υποχωρήσει κατά 27% το 2016

Βank of America Merrill Lynch: Ο Shanghai Composite θα υποχωρήσει κατά 27% το 2016

Οι πιέσεις που δέχεται το κινεζικό χρηματιστήριο θα διατηρηθούν σε ολόκληρο το 2016, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η οποία εκτιμά πως ο δείκτης Shanghai Composite θα ολοκληρώσει το 2016 κατά σχεδόν 27% χαμηλότερα, στις 2.600 μονάδες.

«Ιστορικά, οποιαδήποτε χώρα αυξάνει το χρέος της με τόσο γρήγορο ρυθμό αναπόφευκτα συναντά προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, όπως η υποτίμηση του νομίσματος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο υψηλός πληθωρισμός, και δεν περιμένουμε η Κίνα να αποτελέσει εξαίρεση», αναφέρει σε σημείωμά του προς τους επενδυτές ο David Cui, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σε θέματα της Κίνας.

«Πιστεύουμε πως η κυβέρνηση διατήρησε τη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια επιτρέποντας στις απεριόριστες εγγυήσεις να εδραιωθούν, κάτι που έκανε το χρηματοπιστωτικό σύστημα εύθραυστο».  

Ωστόσο, πολλές αντίρροπες δυνάμεις μπορούν να στηρίξουν την αγορά και λειτουργήσουν σε βάρος των εκτιμήσεων για περαιτέρω πτώση. Αυτές περιλαμβάνουν τη ρευστότητα που παρέχει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, τον περιορισμό αποεπένδυσης συμμετοχών από μεγάλους επενδυτές, τις άμεσες αγορές μετοχών από κρατικά funds.

Ο David Cui, βέβαια, εκτιμά ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να παρέχει οποιαδήποτε προϋπόθεση στην οποία υπολογίζουν οι επενδυτές για τη βελτίωση της αγοράς (όπως η επίτευξη του στόχου για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η διατήρηση της σταθερότητας του νομίσματος, ο περιορισμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων κ.α.) θα προκαλέσει αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.\

«Το πιο ευάλωτο είναι το γουάν, έπειτα η αγορά των μετοχών (Α), οι χρεοκοπίες και ενδεχομένως οι τιμές ακινήτων», σημείωσε ο Cui. «Οποιαδήποτε 'παραβίαση' αυτών των υποσχέσεων μπορεί να είναι μεταδοτική».