Β. Λαζαράκου: Εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται η εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς

Β. Λαζαράκου: Εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται η εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς

«Καθαρισμός» του ταμπλό από μακροχρόνια υπό αναστολή εταιρείες, διάλογος με τις εισηγμένες για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, επίσπευση της εφαρμογής των διατάξεων εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και μέριμνα ελέγχου για το ξέπλυμα χρήματος μέσω cryptoassets είναι οι κεντρικές προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την πρόεδρο της εποπτικής αρχής, Βασιλικής Λαζαράκου.

Έναν χρόνο περίπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση της εποπτικής αρχής έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα χρηματιστηρίου και κεφαλαιαγοράς, επισημαίνοντας το έργο που έχει γίνει έως τώρα αλλά και αυτό που μένει να γίνει.

Κεντρική στόχευση της εποπτικής αρχής είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου κάτω από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει διάλογο και εμβριθή επικοινωνία με όλες τις εισηγμένες αλλά και όλα τα μέλη της κεφαλαιαγοράς ευρύτερα.

Μια από τις αλλαγές που έχουν γίνει αφορά στο νέο τύπο οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων που έχει θεσμοθετηθεί, με την άρση φορολογικών αντικινήτρων σε σχέση με την εγκατάσταση εταιρειών εναλλακτικών επενδύσεων στη χώρα μας.

«Στόχος μας είναι η Επιτροπή να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις, που θα καταστήσουν την ελληνική αγορά πιο ελκυστική σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της εποπτικής αρχής κα Βασιλική Λαζαράκου συμπληρώνοντας:

«Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε όλη την κατάσταση στην ελληνική αγορά, με εισηγμένες και παράγοντες της αγοράς, ώστε να βοηθήσουμε στο να διαμορφωθεί καλύτερο και πιο ευέλικτο πλαίσιο για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα, και ζητάμε την άποψη όλης της αγοράς. Στόχος της Ε.Κ. είναι να συμβάλει σε μια εκτενή διαβούλευση και να καταστεί η ελληνική κεφαλαιαγορά σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς».

Παράλληλα επισήμανε πως η Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για εταιρείες που βρίσκονται επί μακρόν σε αναστολή, ώστε να αποσυμφορηθεί το ταμπλό και να «καθαρίσει» από τέτοιες περιπτώσεις. Άλλωστε, όπως είπε η αντιπρόεδρος της Ε.Κ. Νατάσα Στάμου, «η αναστολή διαπραγμάτευσης είναι ένα προσωρινό μέτρο που δεν μπορεί συνεχίζεται επ’ άπειρον».

Σε ό,τι αφορά τους παρόχους crypto-assets, μέσω και των νέων τεχνολογιών και όλων των ψηφιακών μέσων η Αρχή παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ γίνεται καταγραφή σε μητρώο όλων όσων παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση του Liberal αναφορικά με τα πεπραγμένα και τις εξελίξεις στη Folli Follie μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και υπό τη νέα διοίκηση της εταιρείας, η κα Λαζαράκου σημείωσε πως «υιοθετήθηκε η διάταξη ώστε η Επ. Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να αλλάζει τη διοίκηση εταιρείας. Αυτό έγινε και στη Folli Follie. Πλέον η εταιρεία είναι σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι κάποιες υποθέσεις φαίνεται ότι καθυστερούν πολύ, η πρόεδρος της Ε.Κ. γνωστοποίησε πως «δεχόμαστε καταγγελίες για υποθέσεις που έχουν γίνει πριν από πέντε ή εφτά χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζονται χρόνο, διαδικασίες να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και πολλά άλλα».

Σε ερώτηση για το αν και σε πόσο χρονικό διάστημα εισπράττονται τα πρόστιμα που ανακοινώνονται – ως ποινές – από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, η κα Λαζαράκου είπε ότι «τα πρόστιμα δεν εισπράττονται από την εποπτική αρχή, αλλά από το δημόσιο ταμείο. Άρα, δεν έχουμε εικόνα για το πως και πότε εισπράττονται».

Επίσης, η κα Λαζαράκου γνωστοποίησε ότι στα σχέδια της Επ. Κεφαλαιαγοράς είναι οι πιο συχνές, σε τακτά διαστήματα με τους δημοσιογράφους, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών. «Θέλουμε να σας ενημερώνουμε, θα επανέλθουμε με καινούριες δράσεις, νέες πρωτοβουλίες και κυρίως νέες προτάσεις για την εποπτεία της αγοράς», σημείωσε η ίδια.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε τόσο η κα Λαζαράκου όσο και ο έτερος αντιπρόεδρος της Ε.Κ. Νίκος Κονταρούδης στο Μνημόνιο που υπέγραψε η Κεφαλαιαγορά με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ). Επισημάνθηκε πως η εποπτική αρχή θα αξιοποιήσει την ειδική γνώση της ΕΛΤΕ επί των οικονομικών καταστάσεων και του ελεγκτικού έργου, προκειμένου να κάνει πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορο έλεγχο στην αγορά.