Β. Χαρατσής: Οι αγορές ήταν υπερβολικά υπεραγορασμένες

Β. Χαρατσής: Οι αγορές ήταν υπερβολικά υπεραγορασμένες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στο γεγονός ότι οι αγορές – διεθνώς – ήταν σε υπερβολικό βαθμό υπεραγορασμένες και αναζητούσαν αφορμές για διόρθωση αναφέρεται με δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή, Βαγγέλης Χαρατσής.

Τονίζει πως με αφορμή το νέο επεισόδιο με τον εμπορικό πόλεμο βρήκαν την ευκαιρία να διορθώσουν, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσπιστία του ότι θα βρεθεί σύντομα λύση (και πάντως όχι αυτή την εβδομάδα όπως διαρρέεται από κάποια κέντρα), οπότε κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει το... ρήγμα στην πτώση – διόρθωση.

Αν διακοπούν οι συνομιλίες και πάρει παράταση η διαδικασία, ασφαλώς και θα πάμε σε πιο βαθιά διόρθωση, σημειώνει ο κ. Χαρατσής.

Το αυτό σημειώνει ο χρηματιστής και για την ελληνική αγορά, όπου δεν μπορεί να οριοθετήσει τον «πάτο» της διόρθωσης του Χ.Α. δεδομένου ότι δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η ιστορία με τη διαμάχη του εμπορικού πολέμου.

Σημειώνει πάντως πως – ειδικά οι τραπεζικές μετοχές – είχαν φτάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα σε απίστευτο βαθμό και υπερβολές, οπότε το γύρισμα των ξένων αγορών, έδωσε την ευκαιρία αποφόρτισης.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος δε θεωρεί ότι στο Χ.Α. υπάρχει κάποια πτωτική υπερβολή, ενώ και για την όψιμη επιδείνωση των αποδόσεων στα ομόλογα δε βλέπει κάποια... στρέβλωση ή κάποιο σημείο ιδιαίτερης ανησυχίας, τονίζοντας ότι «η ζώνη των 3,20% έως 3,50% είναι κατά τη γνώμη μου το σημείο ισορροπίας για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο. Όταν η Ιταλία έχει το αντίστοιχο δεκαετές στο 3,70%, τότε δεν μπορούμε να... απαιτούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελληνικού. Απλώς δεν είναι κάτι λογικό».

Τέλος, για το road show της ΕΧΑΕ για τα Mid Caps τονίζει πως «ήταν καλό, ήταν όλοι οι Έλληνες θεσμικοί, κατά τη γνώμη μου πήγε αρκετά καλά», ενώ για την εξέλιξη που θα έχει το Χ.Α. το Μάιο επισήμανε ότι «ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι εισροές θα υπάρξουν με αφορμή τον MSCI».