Αξιοσημείωτα ανθεκτικό το ΧΑ στα υψηλά έτους

Αξιοσημείωτα ανθεκτικό το ΧΑ στα υψηλά έτους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το momentum των προσδοκιών για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία και τη χώρα στις προσεχείς εθνικές εκλογές αλλά και ενδείξεις ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι κάτι ανέφικτο, συνεχίζει να κρατά σε υψηλά αντανακλαστικά ολόκληρη την επενδυτική κοινότητα και το χρηματιστήριο.

Σε μια ημέρα που οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώση από 1,45% έως 2%, με τον ευρωπαϊκό νότο σε αντίστοιχη πτώση και τους δείκτες της Wall Street να κινούνται για ακόμη μια συνεδρίαση πτωτικά, με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στον εμπορικό πόλεμο, το Χ.Α. συνέχισε να αυτονομείται, λόγω των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων.

Κρατήθηκαν όχι μόνο οι 790 μονάδες αλλά σχεδόν και τα υψηλά έτους, ενώ σε καλό τέμπο διαμορφώθηκε και η αξία συναλλαγών, παρ'' ότι σήμερα δεν είχαμε κινήσεις rebalamcing. Και όλα αυτά, παρ'' ότι το ελληνικό χρηματιστήριο προέρχονταν από διήμερο ράλι άνω του 8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 18% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη τραπεζών!

Απεναντίας, έλαβε χώρα θεμιτή – ενδοσυνεδριακή κυρίως – διόρθωση πρωτίστως σε μετοχές που είχαν ιλιγγιώδη κέρδη το διήμερο όπως π.χ. η Πειραιώς που μετά το +46% υποχώρησε μόλις 3,94% σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 793,06 μονάδες με οριακή πτώση 0,20% και σχεδόν στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 793,12 μονάδες, ενώ η διόρθωση έγινε έως τις 785,17 μονάδες (-1,19%) που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Ο FTSE 25 μολονότι η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε πτωτικά, κατάφερε να κλείσει οριακά θετικά στο φινάλε και στο +0,33% και στις 2.039,91 μονάδες, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,21% με κλείσιμο στις 1.141,07 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 712,87 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10%, παρ'' ότι ενδοσυνεδριακά έπεσε έως τις 694,77 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 92,82 εκατ. ευρώ, με πάνω από το 55% αυτής να γίνεται από τις τράπεζες που διακίνησαν 49,4 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διακινεί 15,49 εκατ. ευρώ, τη Eurobank 14 εκατ. ευρώ, Εθνική 11,73 εκατ. και Πειραιώς 7,84 εκατ. ευρώ.

Εξυπακούεται πως οι τόνοι ήταν χαμηλωμένοι σήμερα στις τράπεζες συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις όπου έγινε η αναδιάταξη και το rotation των χαρτοφυλακίων, ενώ ισχυρές στηρίξεις έδωσαν οι Motor Oi και ο ΟΤΕ.

Πλην της διόρθωσης της Πειραιώς, Εθνική και Eurobank έκλεισαν αμετάβλητες με αγορές στο φινάλε, ενώ η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 1,67%. Στον ευρύτερο Large Cap τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil με καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου 106,85 εκατ. ευρώ οδήγησαν τον τίτλο στο +6,55%, ενώ ξεχώρισε και ο ΟΤΕ με άνοδο 3,86%. Θετικά έκλεισαν επίσης οι Coca Cola HBC, Τιτάν, Aegean Airlines και Cenergy Holdings.

Στον αντίποδα, διόρθωσαν μετοχές όπως ΟΛΠ -5,41%, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ υποχώρησαν άνω του 3%, ενώ οι Viohalco, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησαν άνω του 2%.

Στο χώρο του Mid Cap εύλογη διόρθωση για την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος που υποχώρησε κατά 4,52% ύστερα από το +15,10% της περασμένης Δευτέρας, ενώ ελεγχόμενη πτώση είχαν Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, AVAX, Κρι Κρι, Κλουκίνας Λάππας και Τεχνική Ολυμπιακής.

Στην ευρύτερη αγορά, παρά τις αντοχές του Γενικού Δείκτη, μόλις 34 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 65 που υποχώρησαν.