Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου, ανοδικά κινούνται όμως οι τιμές

Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου, ανοδικά κινούνται όμως οι τιμές

Νέα αύξηση κατά 0,5% ή 172.600 βαρέλια σημείωσε η παραγωγή πετρελαίου από τις 14 χώρες-μέλη του OPEC τον Ιούλιο, για να διαμορφωθεί στα 32,87 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα νέα αυτά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις και ανακοινώσεις περί μείωσης της παραγωγής δεν αποδίδει καρπούς.

Παρ'' όλα αυτά, η τιμή του πετραλαίου στις διεθενίς αγορές κινείται ανοδικά. Ο Brent ενισχύεται κατά πάνω από 0,50% και διαμορφώνεται στα 53,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο WTI ενισχύεται κατά 0,37% και αγγίζει τα 50 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στη Λιβύη και τη Νιγηρία -δύο χώρες οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από την απόφαση για περιορισμό της παραγωγής- όμως «συνένοχη» είναι και η Σαουδική Αραβία. 

Στην ίδια έκθεση, προβλέπεται ότι η ημερήσια ζήτηση για αργό θα διαμορφωθεί το 2018 στα 32,42 εκατ. βαρέλια, ποσότητα που είναι αυξημένη κατά 220.000 βαρέλια σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Έτσι, για το 2018, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού.

Ο OPEC αναθεώρησε, επίσης, καθοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στο τρέχον έτος, κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, ανακοινώνοντας ότι περιμένει αύξηση κατά 1,37 εκατ. βαρέλια τη ημέρα.