Αυξημένη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αυξημένη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζει να διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς υποχωρεί 0,18% στις 643,59 μονάδες, με τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να παραμένουν, και τον τζίρο να διαμορφώνεται για την ώρα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Παρά τις απώλειες έως και άνω του 1% που κατέγραφε ο γενικός δείκτης κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, υποχωρώντας έως και το χαμηλό των 636,93 μονάδων, όπου υπήρξαν πιέσεις στο σύνολο των μετοχών του δείκτη FTSE 25, και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, κατάφερε στη συνέχεια να διαγράψει τις απώλειες του και να βρεθεί σε θετικό έδαφος, έως και το υψηλό των 646,82 μονάδων.

Σημαντικό μερίδιο στο come back του γενικού δείκτη, είχαν οι μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου και προσελκύουν μέχρι στιγμής το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη συνεδρίαση, ενώ αυξημένο όγκο πραγματοποιούν οι μετοχές των Εθνικής και Attica Bank. Στη έως τώρα διαπραγμάτευση, ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΕΕΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, LAMDA Development, Motor Oil, Σαράντη, Τέρνας Ενεργειακής, και Jumbo, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες πιέσεις στις υπόλοιπες μετοχές.

Μια εικόνα χαρακτηριστική της διάστασης απόψεων στο θέμα του ασφαλιστικού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, μπορούμε να πάρουμε από το παρακάτω γράφημα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όπου οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αποτελούν το 13,2% επί του ΑΕΠ, έναντι λίγο χαμηλότερα του 12% της Πορτογαλίας, λίγο υψηλότερα του 8% της Ισπανίας, και 5% περίπου της Ιρλανδίας, χώρες οι οποίες βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μνημόνια.

Η Eurostoxx προβλέπει για τον Τιτάνα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη στα €22 εκατ. για το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 6% στα €390 εκατ., και τα EBITDA να σημειώνουν αύξηση 37% στα €70 εκατ. Η χρηματιστηριακή θέτει νέα τιμή στόχο τα €26 από €24,5, διατηρώντας τη σύσταση overweight.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος προβλέπει για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια καθαρά κέρδη 3,8 εκατ. για το σύνολο της χρήσης του 2016, έναντι €9 εκατ. το προηγούμενο έτος, με τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη να υποχωρούν κατά 55,9% στα €4,6 εκατ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή στόχο στα €4,4 εκατ. και την σύσταση σε reduce.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί απώλειες 3,05%, στις 714,53 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό στις 708,59 μονάδες. Το σύνολο των μετοχών του κλάδου συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες απώλειες να συνεχίζει να σημειώνει η μετοχή της Εθνικής με 6,45%. Ο όγκος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση τις μετοχές των Εθνικής και Attica Bank οι οποίες πραγματοποιούν αυξημένο όγκο σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.


Μικτά πρόσημα επικρατούν στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της ΕΕΕ με 2,94%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει αυτή της Γεκ Τέρνα με 1,27%. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει για την ώρα σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση τις μετοχές των: Grivalia Properties με 14.087 χιλ. τεμάχια, ΕΕΕ με 46.415 χιλ. τεμάχια, Ελληνικά Πετρέλαια με 98.445 χιλ. τεμάχια, και LAMDA Development με 16.783 χιλ. τεμάχια.

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την διετία να διαμορφώνεται στο 8,400% (+0,70%), και η δεκαετία στο 7,442% (+0,73%).

Σε τεχνικό επίπεδο, προσπάθεια να διατηρηθεί πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών καταβάλλει σήμερα ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο διάγραμμα, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 651 μονάδες (γραμμή ΑΒ), διατηρώντας το σήμα πώλησης.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα €0,232 με απώλειες 6,45%, της Alpha Bank στα €1,61 με απώλειες 1,23%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,16 με απώλειες 3,03%, και της Eurobank στα €0,55 με απώλειες 1,79%.

Στα υψηλά ημέρας διαπραγματεύεται ο Σαράντης, με την μετοχή να διασπά ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, και την αντίσταση στα €10,7914. Η μετοχή πραγματοποιεί κέρδη 2,44% στα €10,50.

Διέγραψε τις πρωινές του απώλειες ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, με την  μετοχή να διαπραγματεύεται μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, και την αντίσταση στα €12,77,01. Η μετοχή καταγράφει κέρδη 0,40% στα €12,69.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται σήμερα ο Φουρλής, με την μετοχή να παραμένει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης μέχρι στιγμής να ακυρώνεται, και την στήριξη στα €4,1565. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 2,25% στα €4,35.

Διέγραψε τα πρωινά της κέρδη  η MLS, με την μετοχή να διασπά πτωτικά τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και την στήριξη στα €4,0878. Η μετοχή υποχωρεί 0,24% στα €4,19.

Διαγράφηκαν τα πρωινά κέρδη για τα Πλαστικά Θράκης, με την μετοχή να παραμένει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, διαπραγματευόμενη κοντά στην πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και την αντίσταση στα €2,5464. Η μετοχή ενισχύεται 0,40% στα €2,48.

Η αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα €21,80 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πράξη, 33 κινούνται ανοδικά, 59 πτωτικά, και 15 παραμένουν αμετάβλητες.