Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 08:38

-A +A

Nasdaq : Aυστηροποιεί τα κριτήριά του για να αποφύγει τις κινεζικές «απάτες»

Τρίτη 19 Μαΐου 2020, 08:38
Aυστηροποιεί τα κριτήριά του για να αποφύγει τις κινεζικές «απάτες»
-A +A

Η διοίκηση του χρηματιστηρίου Nasdaq ανακοίνωσε ότι τα κριτήρια εισδοχής  θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρά με στόχο κυρίως εταιρείες που προέρχονται από την Κίνα. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που υπέβαλλε στις ρυθμιστικές αρχές η διοίκηση του Nasdaq που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, τα κριτήρια για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) γίνονται πιο αυστηρά κυρίως σε ό,τι αφορά εταιρείες που προέρχονται από χώρες οι αρχές των οποίων δεν δίνουν "ευαίσθητες" πληροφορίες ή δεν είναι "συνεργάσιμες". Σύμφωνα με πληροφορίες μια εταιρεία θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική της εγγραφή.

Αν και δεν αναφέρεται η χώρα που στοχεύουν οι αρχές του Nasdaq είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η Κίνα, ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο Luckin Coffee. Η αξία της Luckin στο χρηματιστήριο σχεδόν τριπλασιάστηκε από το "ντεμπούτο" της στη Νέα Υόρκη, το 2019 καθώς θεωρήθηκε η εταιρεία που θα έπαιρνε την πρωτοκαθεδρία από την αμερικανική αλυσίδα καφέ Starbucks. Ωστόσο όλα αυτά ανατράπηκαν, όταν έγινε γνωστό ότι η κινεζική εταιρεία είχε παραποιήσει οικονομικά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 40% των ετήσιων πωλήσεων της. 

Εκτιμάται ότι από τις 155 κινεζικές εταιρείες στο Nasdaq από το 2000 και μετά περίπου οι 40 δεν έπιασαν τον παραπάνω στόχο σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Την παραπάνω εξέλιξη σχετικά με το Nasdaq είχε προαναγγείλει προ ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Fox Business. Εξάλλου, από το 2019 οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν ψηφίσει στο Κογκρέσο σχετική νομοθεσία βάση της οποίας οι αρχές μιας ξένης χώρας υποχρεούνται να δίνουν πλήρη στοιχεία για μια εταιρεία "εφόσον τους ζητηθεί".

Το Nasdaq ιδρύθηκε το 1971 από τον οργανισμό National Association of Securities Dealers και τα ηλεκτρονικά του συστήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στις συναλλαγές.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα