Ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη στη Λήμνο

Ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη στη Λήμνο

Οι εκθεσιακές εξορμήσεις των εικαστικών μας σε δημοφιλείς προορισμούς δημιουργούν καλλιτεχνικά γεγονότα υπερτοπικής σημασίας. Ως τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί το καλωσόρισμα που επιφυλάσσει στους παραθεριστές, Έλληνες και ξένους, η Poseidon Art Gallery στην Μύρινα της Λήμνου με έργα των τελευταίων χρόνων της Μαρίας Γιαννακάκη.

Από τις πολύ δυνατές ζωγράφους μας, η Γιαννακάκη έχει εμβαθύνει στην απεικόνιση του συναισθήματος με τρόπο που είναι ολότελα δικός της. Η ένταση των αισθημάτων αποδίδεται με μορφές αέρινες που μοιάζουν να ξεπηδούν από μια θερμή χρωματική παλέτα. Παιδικά πρόσωπα αναφύονται σα λουλούδια, αλλά και φιγούρες που τυλίγονται με το χρώμα, θαρρείς πως φυλάγονται μέσα σε αυτό.

Η δύναμη της Γιαννακάκη, αυτό δηλαδή που την κάνει να ξεχωρίζει από τους ομοτέχνους της, είναι ότι κάνει ζωγραφική όπως διαγράφεται ο αέρας του λιβανιού. 

Δεν είναι μόνο η τεχνική της – αποτέλεσμα μακράς σπουδής στη ζωγραφική παράδοση της Κίνας την οποία γνωρίζει σε βάθος από τα νεανικά της χρόνια -, όσο, κυρίως, μια εκφραστική ανάγκη που απηχεί τον ψυχισμό της. Τα ερωτικά της έργα είναι ποτισμένα από μια χρωματική έκρηξη, όπου στις βαθυκόκκινες και πράσινες συνθέσεις βλέπεις την ένταση συναισθημάτων.

Αντίστοιχα, στο μπλε (όπου προσοχή: μπλε σημαίνει και θλίψη), δίνει συνθέσεις με συγκρατημένη χαρά, πιο εσωτερικές και υπαινικτικές. Το χρώμα αυτό είναι που δίνει τον τόνο στην έκθεση τιτλοφορώντας της «Summer Blue». 

Η ανθρώπινη φιγούρα κυριαρχεί, καθώς η Γιαννακάκη δημιουργεί πάντα με οδηγό τον άνθρωπο και για τον άνθρωπο. Τον προστατεύει κάτω από σκιές και φυλλώματα, τον αγκαλιάζει, του δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο να υπάρξει, χωρίς ποτέ να του στερεί την ελευθερία του. Μια ιδεατή, φανταστική επίσκεψη του αγαπημένου της καλλιτέχνη Πιερ Μπονάρ, σε χρώματα θερμά, κατακόκκινα αυτή τη φορά, μετουσιωμένη μέσα από το βλέμμα της ζωγράφου, σε ένα έργο που, στο σύνολό του, υμνεί τη ζωή.

Μια μητέρα με τα παιδιά της, δυο αμέριμνα κοριτσάκια, ένα κινέζικο κλουβί από τα ταξίδια της ζωγράφου στην Ανατολή, ταξιδευτές και ονειροπόλοι, μνήμες έντονες αποτυπωμένες στους καμβάδες της. Μια τέχνη ομιλούσα, ρέουσα, ανθρωποκεντρική με έργα που δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία. 

Η Μαρία Γιαννακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1977-1982), όπου σπούδασε Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση και Ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα (Ακαδημία Καλών Τεχνών της Hangzhou, 1983-1985) με κρατική υποτροφία, ειδικευόμενη στις τεχνικές της παραδοσιακής κινεζικής ζωγραφικής και στην καλλιγραφία.

Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο. Παράλληλα με τη ζωγραφική εικονογραφεί εκδόσεις και σχεδιάζει εξώφυλλα βιβλίων. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Poseidon Art Gallery, Ποσειδώνος 17, 81400, Μύρινα Λήμνου, Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-14.00 και 19.00-23.00, Κυριακή 11.00-14.00 και 20.00-23.00. Πληροφορίες: Τηλ.2254020028, 6973665797