7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Ασυγκράτητη η στερλίνα σε νέα υψηλά τριών ετών - Σταθερό το ευρώ

Ασυγκράτητη η στερλίνα σε νέα υψηλά τριών ετών - Σταθερό το ευρώ

Λίγο κάτω από τα επίπεδα του 1,42 βρίσκεται η ισοτιμία GBP/USD, έχοντας υποχωρήσει από τα υψηλά τριετίας του 1,4240 νωρίτερα σήμερα, καθώς η ανοδική ορμή των τελευταίων ημερών για το βρετανικό νόμισμα παραμένει έντονη αλλά σε περιβάλλον σημαντικών διορθώσεων.

Την ίδια ώρα, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα παραμένει σε ένα περιβάλλον στενού εύρους διακυμάνσεων χωρίς κατεύθυνση μεταξύ των επιπέδων 1,2140  και 1,2180.

Ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατεύνασε τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με μια πρόωρη «σύσφιξη» και πυροδότησε μία σχετική αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές πιέζοντας έτσι ελαφρά το αμερικανικό νόμισμα. Το μήνυμά του στις αγορές ήταν δυνατό και ξεκάθαρο: H Fed είναι εδώ για να διατηρεί τα ποσοστά επιτοκίων χαμηλά και να εκτυπώνει χρήματα όσο χρειάζεται. Τουλάχιστον για το δολάριο πάντως, η συνεχιζόμενη εκτύπωση χρήματος και η δημοσιονομική χαλάρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχίζει να είναι αιτία αδυναμίας.

Τα τελευταία αισιόδοξα μηνύματα για την επαναφορά της βρετανικής οικονομίας σύντομα σε ρυθμούς κανονικότητας, με την παύση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας σχετικά σύντομα, η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά και ο απόηχος για τα θετικά νέα από τον τομέα της  ανεργίας, συνέχισαν να στηρίζουν τη βρετανική στερλίνα οδηγώντας την σε νέες κορυφές.

Επίσης, θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η βρετανική ετοιμότητα να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρόνο έως τον Απρίλιο για την επικύρωση της συμφωνίας Brexit.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα βελτιωμένα βασικά στοιχεία, η Βρετανία είναι έτοιμη για ανάκαμψη, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο οι τιμές τις ισοτιμίας GBP/USD υποδηλώνουν. Κάτι που πλέον μας κάνει αρκετά συντηρητικούς για το αν αυτή η σημαντική δυναμική μπορέσει να διατηρηθεί.

Παράλληλα, χωρίς σημαντικό αντίκτυπο παραμένει ο περιορισμός των αποδόσεων στις παγκόσμιες αγορές τίτλων χρέους, οι οποίες διέκοψαν το πρόσφατο ράλι.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τελευταία ενδυνάμωση της στερλίνας απέναντι στο δολάριο οφείλεται και στα μεγάλα κέρδη που έχει αποκομίσει σε σχέση με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς η σχέση EUR/GBP έχει υποχωρήσει κατά περίπου 700 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο, από τα επίπεδα του 0,92 στο 0,8540  νωρίτερα σήμερα.

Η διάσπαση των υψηλών σημείων του Μαρτίου του 2018, περίπου στο 1,4245, καθίσταται απαραίτητη για να στοχεύσει η ισοτιμία τις κορυφές του Ιανουαρίου 2018 και την ετήσια κορυφή του 2018, κοντά στα 1,4345 και 1,4375 αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι κινήσεις προς τα πίσω μπορεί να δοκιμάσουν το επίπεδο του 1.4000  και ίσως μέχρι τη γραμμή στήριξης τριών εβδομάδων κοντά στο 1,3950-45 .