Ασκήσεις αντοχής κάτω από τις 900 μονάδες

Ασκήσεις αντοχής κάτω από τις 900 μονάδες

Με περιπέτειες και συγκριτικά πολύ καλό κλείσιμο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέληξε «πράσινο» καθώς ο Γενικός Δείκτης που άλλαξε πρόσημο 9 φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισε στις 876,76 μονάδες με κέρδη +0,11%.

Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση, για τρεις κυρίως λόγους: πρώτον, υπήρξε έντονη διακύμανση (από το +0,84% και τις 883,09 μονάδες έως το -0,71% και τις 869,5 μονάδες), δεύτερον διότι η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν μεγάλη (σχεδόν 94,8 εκατ. ευρώ) και τρίτον διότι πολλές επιμέρους μετοχές εμφάνισαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στις πωλήσεις, ενώ άλλες αντέδρασαν με ιδιαίτερη δυναμική.

Κανένας τίτλος της υψηλής κεφαλαιοποίησης (εξαιρουμένης της τράπεζας Πειραιώς) δεν είχε αρνητικό πρόσημο άνω του 2% ενώ συνολικά 56 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 42 με πτώση. Από τις ανοδικές εννέα εισηγμένες κατάφεραν να καταγράψουν, έστω και ενδοσυνεδριακά, νέα υψηλά 52 εβδομάδων, μεταξύ αυτών και η ΕΕΕ.

Παρά το βεβαρυμένο σκηνικό των τελευταίων συνεδριάσεων και την επιδείνωση της εικόνας επιμέρους μετοχών, το θετικό κλίμα φαίνεται να μην έχει χαλάσει, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει στήριξη στον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών και να παραμένει θετικός σε απόδοση τόσο από τις αρχές του έτους (+8,38%) όσο και σε μηνιαία βάση (+5,24%).

Σε πρώτη φάση, η περιοχή των 895 μονάδων οριοθετεί την αντίσταση σε ενδεχόμενη συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης, όπου θα κριθεί και η συνέχιση (ή όχι) της μεσοπρόθεσμης τάσης. Από την άλλη, με βασικό επίπεδο στήριξης τις 840-844 μονάδες και πρώτο επιθετικό τις 864, η ανοδική τάση είναι κραταιά, και ανάλογα τον/τους τίτλο/ους που ο καθένας παρακολουθεί, δίδονται ευκαιρίες τοποθέτησης. Ένα ενδεχόμενο αυριανό καθοδικό άνοιγμα, ίσως αποτελεί και το έναυσμα.

Το ενδιαφέρον παραμένει έντονα εστιασμένο στην επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς, της οποίας η διαδικασία αρχίζει επίσημα αύριο με την υποβολή προσφορών. Η διαδικασία θα είναι σύντομη, διότι έως την Παρασκευή το πρωί (πριν το άνοιγμα) θα πρέπει να έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το βιβλίο να κλείνει επίσης την Παρασκευή.

Με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό μετά την ΑΜΚ, καθώς πρόκειται να εισέλθει μια άκρως πιεσμένη μετοχή σε ένα έντονα ανοδικό χρηματιστήριο, με μπόλικο (συγκριτικά με την υφιστάμενη χρηματιστηριακή αξία) φρέσκο χρήμα και πάρα πολύ καλές εταιρικές προοπτικές για το μέλλον.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα την εξαιρετικά χαμηλή τιμή της μετοχής κατά την ΑΜΚ, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν υπερβολές. Εξάλλου, καθώς δεν θεωρείται εύκολο να καλυφθούν ποσοτικά οι ανάγκες των επενδυτών, ενδέχεται να υπάρξει κυνηγητό στη μετοχή όταν πλέον θα διαπραγματεύεται κανονικά.

Κατά τα λοιπά, το χρηματιστήριο αφήνει για άλλη μια φορά μια αίσθηση στιβαρότητας, διότι εδώ και καιρό, και ιδιαίτερα αυτή τη βραχυπρόθεσμη χρονική συγκυρία, εκλείπουν ακραία φαινόμενα υπερβολών τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.

Οι μετοχές κινούνται ομαλά ανοδικά, διορθώνουν με υγιή τρόπο, η ρευστότητα διαχέεται ικανοποιητικά, ενώ και μακροοικονομικά τα πάντα δείχνουν ανοιχτό δρόμο. Ακόμα και ο ευμετάβλητος τραπεζικό κλάδος δεν φάνηκε να επηρεάστηκε από την όλη κατάσταση. Σήμερα δε, η Eurobank διαφοροποιήθηκε αισθητά κερδίζοντας 5,7% (0,7716 ευρώ), η Alpha ενισχύθηκε κατά 3,23% (1,1025 ευρώ), ενώ και η Εθνική που στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης δέχονταν πιέσεις, έκλεισε με οριακά κέρδη στα 2,569 ευρώ.

Η αγορά, ακόμα και με -παρ’ ελπίδα- μεγαλύτερα βυθίσματα, παραμένει ανοδική. Χωρίς κανείς να ξέρει με ασφάλεια τη συνέχεια, οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου μεσοπρόθεσμα είναι σοβαρές.

Η περίπτωση της Πειραιώς δεν επηρεάζει αρνητικά τη γενική εικόνα, τουναντίον εφόσον η διοίκηση πετύχει τους στόχους της και οι επενδυτές πιστέψουν ότι αφορά σε μια καλή ευκαιρία, θα την επηρεάσει πολύ θετικά.